Stoppas från fortsatt verksamhet.
1 av 2
Stoppas från fortsatt verksamhet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Organisationen har funnits under flera år.
2 av 2
Organisationen har funnits under flera år. - Foto: TT

Får inte dela ut mat till hemlösa: "Riskerar att bli en freakshow"

UPPDATERAD. Ett soppkök i Stockholm stoppas nu från att dela ut mat till hemlösa. Det är inte önskvärt att samla hemlösa – "särskilt inte på stadens torg".


Mer om Soppkök Stockholm

Här kan du läsa en lite längre artikel från Nyheter24 med mer information om Soppkök Stockholm.

STOCKHOLM. Under flera års tid har Soppkök Stockholm arbetat för att skapa en mötesplats för hemlösa, bland annat genom att anordna utbyten av kläder och att dela ut mat. Men nu är det slut med det sistnämnda – i alla fall på MedborgarplatsenSödermalm.

"I hemlöshet ingår ofta psykisk sjukdom"

Man har nämligen nekats tillstånd att dela ut mat där i fortsättningen. Anledningen ska bland annat vara att "i hemlöshet ingår ofta psykisk sjukdom och blandmissbruk. Det är inte önskvärt att skapa en träffpunkt för dessa människor i statens ögon, särskilt inte på stadens centrala torg".

Något som i allra högsta grad irriterar de inblandade. 



Elin Jakobsson
är aktiv i Soppkök Stockholm och har flera gånger skickat in förfrågan om tillstånd att dela ut mat. I mer än två år har det inte varit några problem, men i dag kom det första avslaget.

– Vi har alltid fått tillstånd och det har aldrig varit några problem, säger Jakobsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har aldrig haft några allvarliga händelser, på sin höjd har det blivit en högljudd argumentation.

"De hemlösa görs till monster"

För Nyheter24 berättar Jakobsson att hon kan förstå kritiken på ett sätt, att risken för att de hemlösa ska bli "utittade" finns, men att det också är därför organisationen alltid varit tydlig med varför initiativet existerar.

– Vi vill skapa en plattform och sätta press på politiker att göra något åt hemslösheten. Vi gör inte det här för att vara snälla, säger hon och fortsätter:

– Det jag är ledsen över i beslutet är synen på människor. De hemlösa görs till monster. 

Hon menar också att det är ett problem att tro att dessa personer är farliga.

– Vi låter ju nazister marschera på gatorna och ger dem tillstånd, det anses inte farligt. Men det gör vårt, inte människorna som hatar de hemlösa, säger Jakobsson.

Uppdaterad 16.46:

Till Metro säger Per Landin, markupplåtare på Trafikkontoret, att organisationen tidigare inte hat tält eller musik och hävdar att det hela "skulle kunna förvandla platsen till ett zoo".

– Om du läser mitt yttrande så förstår du. Det här riskerar att bli en freakshow, det kanske man inte tänker på. Det man har i huvudet är att man vill göra en insats och dela ut mat, men risken är att man förvandlar en plats till ett zoo, säger han till tidningen.

Uppdaterad 19.38:

Efter uppgifterna om att Soppkök Stockholm fått avslag på sin ansökan om att få dela ut mat vid Medborgarplatsen backar nu Trafikkontoret. Mats Freij, pressansvarig på Trafikkontoret, menar att de uttalanden som har gjort inte är något som de ställer sig bakom. 

Han berättar också att beslutet kommer att beslutet kommer att gås igenom i morgon och att ett nytt utfall är mycket möjligt.

– Vi kommer gå igenom det här i morgon och det är mycket som talar för att de ska få tillstånd, äger Freij till Metro

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!