Filmades med dold kamera.
1 av 3
Filmades med dold kamera. - Foto: Faksimil SVT
Uppdrag granskning pratade med präster om homosexualitet.
2 av 3
Uppdrag granskning pratade med präster om homosexualitet. - Foto: Faksimil SVT
Prästen Peter Artman menade bland annat att det skulle kunna ha sin grund i tidigare övergrepp.
3 av 3
Prästen Peter Artman menade bland annat att det skulle kunna ha sin grund i tidigare övergrepp. - Foto: Faksimil SVT

Svenska präster kopplar övergrepp till homosexualitet

I Sverige har kyrkan öppnat för välsignelse av samkönade partnerskap sedan snart ett decennium tillbaka. Kyrkan ska inte heller fördöma eller skuldbelägga homosexuella. Men det följs inte av alla.


"Försökte förändra min personlighet"

I programmet medverkar även Roy Ivarsson, som berättar om hur en präst pratade med honom om hans homosexualitet i tonåren.

– Han försökte även förändra min personlighet och så där. Genom att umgås mer med killar och göra mer maskulina saker. Och så sa han att man kunde bli botad genom förbön, säger han till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning

Uppdrag granskning sänds på Onsdagar i SVT1.

"Bögbotarna i Svenska kyrkan" visas onsdagen den 28 maj klockan 20:00.

Med hjälp av berättelser från drabbade och dolda kameror kan SVT:s Uppdrag Granskning i avsnittet "Bögbotarna i Svenska kyrkan" visa hur präster inom Svenska kyrkan ser homosexualitet som något man kan "skulle vilja bli fri ifrån".

Reportrarna gav sig ut och frågade präster om de trodde att man kunde bli av med sin homosexualitet. Många sa nej – andra inte.

– Det tror jag, definitivt. Det tror jag, sa till exempel kyrkoherden Per Engström till en wallraffande reporter från Uppdrag granskning.

"Olika starkt hur djupt det sitter"

Vissa präster var ännu tydligare med att homosexualitet är något som man faktiskt skulle kunna "bota".

– Alltså dels tror jag att det kan vara ganska olika starkt hur djupt det sitter så att säga, säger prästen Bertil Murray till Uppdrag gransknings reporter och fortsätter:

– Det är säkert mer otänkbart för somliga, och ligger närmare till för andra att hitta en annan identitet. Det tror jag men jag skulle inte säga att det är omöjligt att göra det, nej, absolut inte.

Skyller på övergrepp

Ytterligare andra präster anser att svaret på frågan om homosexualitet kan hittas i barndomen.

– För ibland, vissa berättar ju om att dem har blivit utsatta. Alltså Peter Jöback och kanske Jonas Gardell också, och kanske nämnt någonting som dem varit utsatta för under uppväxten, säger prästen Peter Artman.

Lite senare säger Artman att det skulle kunna höra samman med tidigare övergrepp.

– Övergrepp, ja, de kanske inte kopplar sin, sin homosexuella läggning till den händelsen, men jag har förstått det som, jag kan ha fel, jag har förstått det som att blir man utsatt för någonting, det behöver inte vara sexuella övergrepp, men det är väl ett sådant exempel, så kan det hända någonting i ens sätt att orientera sig.

"Tror att det skadar"

Flera andra präster reagerar mycket starkt på de uttalanden som deras kollegor gjort.

– Det gör mig uppriktigt ledsen och sårad att det finns människor i den kyrkan som jag älskar och som jag känner att jag företräder. Att de gör så. För jag tror att de gör illa de här människorna. Jag kan inte säga annat än att jag tror att det skadar, säger prästen Malin Strindberg till Uppdrag granskning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.