Två unga kvinnor blev sent under fredagskvällen utkastade från en klubb. Nu står ord mot ord.
1 av 2
Två unga kvinnor blev sent under fredagskvällen utkastade från en klubb. Nu står ord mot ord. - Foto: Svenska Dagbladet
Klubben menar att de unga kvinnorna var för berusade och inte uppförde sig.
2 av 2
Klubben menar att de unga kvinnorna var för berusade och inte uppförde sig. - Foto: Svenska Dagbladet

Kvinnor hånglade på dansgolvet – blev utslängda från klubben

Två unga kvinnor hånglade på dansgolvet och blev utslängda från Stockholmsklubben. Nu sprids historien i sociala medier. Men klubbens syn på händelsen är en helt annan.
– De har uppfattats som stökiga av flera i personalen, säger Andreas Leander Engström, ansvarig på klubben Sommar.


STOCKHOLM. Under fredagskvällen blev två 18-åriga kvinnor, varav den ena var anlitad som DJ, utslängda från klubben Sommar i Stockholm. En av kvinnorna har skrivit om händelsen i ett långt Facebookinlägg som nu fått stor spridning i sociala medier:

"Blev inatt utslängd från Sommar för att jag hånglade med en tjej i ett hörn av dansgolvet, vid DJ:båset. En vakt tog hårdhänt tag i oss och sa att "nu är kvällen slut för er tjejer". Vi stretade emot och ifrågasatte varför, (när det fanns andra i rummet som hånglade) och vad hon menade etc. Hon svarade att vi "störde ordningen när vi höll på i ett rum fullt av män" och att vi "uppenbart var för berusade eftersom vi betedde oss så".

För Nyheter24 kommenterar den unga kvinnan, som vill vara anonym, det som hänt: 

– Med tanke på hur många hetero-par som hånglade runt omkring oss och att vi blev utslängda visar tydligt att "gay-vänligt" inte är rätt ord för att beskriva Sommar. När jag ifrågasatte deras behandling blev en vakt väldigt hotfull och hårdhänt, jag var då inte ens på Sommars område längre. 

Vaktchef Andreas Kiviharju menar att han hört talas om incidenten och säger till Nyheter24: 

– Jag dementerar att en av våra vakter skulle slänga ut någon för att de hånglar med någon av samma kön. Det är 2014. Vi gillar ju publiken på Sommar eftersom den är skön och partyglad. 

"Superbra vaktbolag"

– Jag har verkligen ingen aning om detta, det låter jättekonstigt hela grejen att de skulle ha blivit utslängda för att de hånglade. Vi har jättebra vakter och ett superbra vaktbolag, säger Andreas Höistad, delägare i företaget som driver klubben i Stockholm.

Andreas Leander-Engström, som är ansvarig på Sommar delar hans uppfattning och menar att händelsen såg ut på ett helt annat sätt. 

– Att de skulle ha åkt ut bara för att de är homosexuella är det ingen här som jag kan kännas vid. De ville ha gratis alkohol för att de spelar skivor. "Du går bara fram till oss för att vi pussas" sa de till vakten när de skulle avvisas för att de störde ordningen och personalen när de försökte få gratis dricka. De uppfattats av som stökiga av flera i personalen och till slut togs beslutet att de skulle bli utslängda. 

Han har själv märkt av uppståndelsen på sociala medier:

– Jag har fått tio mejl från mina polare som är HBTQ som undrar "vad gör ni?" Vi är inte HBTQ-fientliga eller någonting. De har åkt ut, absolut. De har tydligen pekat finger och ordväxling ska ha skett, med det handlar bara om att vi måste ha folk som jobbar hos oss som beter sig.

Hur ser ni på att ni bli anklagade för detta?

– Det är klart det är trist. Det är så när man jobbar med folk som är alkoholpåverkade. Det blir så uppblåst när det inte ens stämmer. 

Men kvinnan som blev utkastad säger att hon varken var stökig eller alkoholpåverkad: 

– Jag hade druckit en cider innan jag kom till Sommar och köpte ingenting där på stället. Jag var alltså inte onykter (jag sa att de gärna fick ta blåstest på mig om de ville försäkra sig om att jag inte var berusad) Vad gäller "gått bakom baren" handlade jag inte ens i någon bar.

Hon avslutar sitt inlägg på Facebook med orden:

"Att jag som 18-årig tjej blir utslängd från en av Stockholms klubbar pgg av att jag hånglar med vem jag vill. Är homofobi. Inget annat. Är så otroligt rädd för att sånt här händer och känner att jag måste dela med mig om vad som hänt."

Andreas Leander-Engström förstår att folk kan bli upprörda men han säger till Nyheter24 att det absolut är HBTQ-vänliga:

– Det finns bilder på gaypar som hånglar loss på vår Facebooksida.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!