Simon, 20, lider av en dödlig sjukdom men får inte stanna i Sverige.
1 av 3
Simon, 20, lider av en dödlig sjukdom men får inte stanna i Sverige. - Foto: SVT
Simon avvisas nu till Ghana.
2 av 3
Simon avvisas nu till Ghana. - Foto: SVT
Sedan sjukdomen drabbade Simon har han svårt att gå och prata.
3 av 3
Sedan sjukdomen drabbade Simon har han svårt att gå och prata. - Foto: SVT

Simon lider av dödlig sjukdom – får inte stanna i Sverige

ALS-sjuke Simon, 20, kommer troligtvis att dö inom några år. Nu avvisar Migrationsverket honom till Ghana, där han riskerar att få betydligt sämre vård, rapporterar SVT.


ALS

Varje år drabbas cirka 220 personer av ALS i Sverige. Sjukdomen gör så att nervcellerna som styr kroppen förtvinar vilket leder till muskelförtvining och förlamning. Inget botemedel mot ALS finns, och de flesta personer som insjuknar dör inom några år. 

SVERIGE. 20-årige Simon lider av den obotliga nervsjukdomen ALS, som vanligtvis leder till döden inom några år. Som tonårspojke flydde han från Ghana till Sverige, och för omkring ett år sedan diagnosticerades han med sjukdomen, rapporterar SVT. 

Sjukdomen har gjort att han fått nedsatta kroppsliga funktioner, bland annat har han fått svårt att gå, tala och han kan inte använda händerna i samma utsträckning som tidigare. 

– Musklerna försvinner, jag kan inte göra saker som en normal människa. Det finns ingen medicin som kan stoppa sjukdomen. Om en månad kanske jag inte kan gå längre, säger han till SVT.

Avvisas

När Simon kom till Sverige, för omkring ett år sedan, sökte han asyl men fick avslag. När sjukdomen uppdagades gjordes nya kraftansträngningar för att få stanna i Sverige, men nu har Migrationsverket avslagit ansökan. 

Verket hänvisar bland annat utlänningslagen, samt att det finns ALS-vård i Ghana. De bedömer även att Simon är tillräckligt frisk för att kunna resa.

Får hård kritik

Migrationsverket får hård kritik, både från Simons juridiska ombud, Bo Johansson – som slår fast att det är osannolikt att Simon kommer att kunna få vård i Ghana – och Röda korset.

Simon har ingen familj och inga vänner som kan ta hand om honom i Ghana. Han frågar sig nu hur långt tid han har kvar i livet, rapporterar SVT.

ALS
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.