Studenten: "Det är bara ett skämt"

En av studenterna i klass Ba11 på gymnasieskolan Facetten i Åtvidaberg kommenterar nu bilden som engagerat i sociala medier.


Upprörde i sociala medier

Nyheter24 har tidigare skrivit om Ba11:s banderoll som upprörde många i sociala medier. De menade att den var sexistisk. 

Vet du mer?

Har du också bilder på udda studentflak och banderoller?

Mejla nyheter@nyheter24.se

ÅTVIDABERG. Under gårdagen rapporterade Nyheter24 om en banderoll på ett studentflak som fått spridning i sociala medier. Tusentals personer har delat bilden, och efter att Nyheter24 uppmärksammat spridningen har ännu fler engagerat sig. 

Under studenten hängde banderollen från ett flak som tillhör en avgående klass på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg.

"Våldtäktskultur"

Reaktionerna har varit blandade. Vissa anser att banderollen är ett kul skämt och en rolig grej, medan andra beskriver den som osmaklig. Flera personer menar att texten, som bland annat beskriver en kvinna liggandes på rygg, befäster och normerar ojämlika könsroller mellan män och kvinnor. Andra skriver att den stärker en "våldtäkskultur" i samhället. 

"Tycker den är rolig"

För Nyheter24 ger nu en av de avgående studenterna, Rasmus Arvendal, sin version av händelsen. Han tillhör skaran som ser banderollen som en kul grej, och han är förvånad över uppmärksamheten.

– Det är sjukt, jag undrar vart de ser våldtäkt i det här? Jag tycker att den är rolig, och det är dessutom en gammal grej. Ser man tillbaka på andra klasser som har gått ut från bygg tidigare år så har deras banderoller haft samma text, men då är det ingen som har brytt sig. Det känns som att man inte får skämta om någonting längre, säger han.

Arvendal håller inte med om att banderollen är sexistisk, och han tycker inte att den bidrar till att befästa könsroller.

– Det är ett skämt, och visst är det grovt men jag tycker att folk måste förstå humor också. Jag orkar inte bry mig om folks reaktioner, de får tycka vad de vill, vi tyckte att det var roligt. Folk skriver utan att känna till bakgrunden.

Vad är bakgrunden?

– Bakgrunden är ett skämt som vi kom på bara, inget annat. Det där med att tvåan var värst är ett skämt i ett skämt. Och även killar kan ju ligga på rygg.

Nyheter24 söker rektorn på Facetten, för att ta del av skolans ståndpunkt. 

Läs mer:

Här är bilden som upprör i sociala medier 

Firade studenten med rasistisk banderoll

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.