Ser man ut som en tant får man handla på systembolaget?
1 av 3
Ett lyckat försök. (Obs, genrebild.) - Foto: TT
Tant på stan
2 av 3
William tog på sig en "tanthatt" och gick på systemet. (Obs, genrebild) - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Alkohol med högre procent säljs endast på systembolaget
3 av 3
Han lyckades också lura kassörskan. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

14-åring fick handla på Systembolaget – klädde ut sig till tant

"Jag vet att tanter aldrig behöver visa leg", tänkte 14-årige William och gjorde ett utklätt försök på Systembolaget. Det fungerade oroväckande bra.


Åldersgräns

Du får inte handla på Systembolaget om du är under 20 år gammal.

GÖTEBORG. Är man 14 år gammal är det inte riktigt meningen att man ska få handla på Systembolaget. Något som 14-årige William löste – genom att klä ut sig till en betydligt äldre dam.

– Jag vet att tanter aldrig behöver visa leg på systemet så min tanke var att det kanske går att köpa ut om jag klär ut mig till tant. Vi ville testa något som ingen annan, vad vi vet, har lyckats med, säger William till Göteborgs-Posten.

Sminkades i butik

Han hade sällskap av en kompis och hängde först på sig en "tanthatt", en kappa och en scarf innan han gick till Åhléns där han enligt Göteborgs-Posten bad om att få bli sminkad som "en mogen dam".

Ett knep som uppenbarligen fungerade för väl inne på Systembolaget på Avenyn plockade 14-åringen på sig 20 flaskor cider. Kassapersonalen såg dock inte till någon 14-årig pojke men väl en äldre dam, som således inte behövde visa någon legitimation, och William kunde lämna butiken med sitt alkoholinköp.

"Riktigt dåligt"

Utanför möttes han av jubel när han tog av sig tantkläderna och när han skrev om tilltaget på Instagram hyllades han. Riktigt lika nöjd är inte hans far.

– Det är riktigt dåligt att låta en 14-åring köpa alkohol, i synnerhet så här strax före midsommar när de borde ha ännu bättre kontroll, säger han till Göteborgs-Posten.

"Aldrig hört talas om tidigare"

Enligt Systembolagets presschef Lennart Agén försökte sig William på samma trick vid ett systembolag i Nordstan men blev nekad. Däremot håller han med om att de gick på en nit vid det första bolagsbesöket.

– Jag har aldrig hört talas om att något sådant hänt tidigare. Vi jobbar väldigt mycket med ålderskontroller och vår personal är duktiga på att läsa av människors ålder genom att titta på ansikten och ögon. Men den här gången har vi tydligen blivit lurade upp på läktaren, säger Agén till Göteborgs-Posten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.