Väktarna har lekt "katt och råtta" med klottrare, enligt den före detta CSG-anställde.
1 av 3
Väktarna har lekt "katt och råtta" med klottrare, enligt den före detta CSG-anställde. - Foto: Faksimil / TT
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
2 av 3
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
Kolbjörn Guwallius.
3 av 3
Kolbjörn Guwallius. - Foto: Kooliproduktion.

Väktaren: "Vi tävlade mot graffitimålarna"

Härvan kring vaktbolaget CSG växer. Nu vittnar en tidigare väktare om att företaget brutit mot flera regler.


Grip till varje pris

Den 7 maj släpptes Kolbjörn Guwallius bok "Grip till varje pris – Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996-2014". I den avslöjas bland annat att CSG fört ett register som efter uppgifterna nu ska utredas av Datainspektionen.

Trots kritiken och regelbrotten anlitas CSG fortfarande av Storstockholms Lokaltrafik (SL).

STOCKHOLM. Nyheter24 och Kolbjörn Guwallius granskning av väktarbolaget CSG fortsätter.

Före detta väktaren Thomas bekräftar samtliga otillåtna arbetsmetoder inom vaktbolaget CSG som det skrivs om i boken Grip till varje pris men hävdar utöver det att han har träffat både SL:s trygghetsansvarige Jeanette Hegedüs och CSG:s förre vd Anders Nyberg när han var civilklädd i tjänst som väktare, trots uniformkravet.

Dessutom presenterar han en betydligt mer omfattande version av det register över klottrare som tidigare avslöjats – som han på direkt uppmaning kopierade till sin hemdator.

"En katt- och råttalek"

Det var hösten 2008 som Thomas tog anställning som väktare på CSG. Han var drygt tjugo år och visste ingenting om företaget han sökte till, men han skulle bli kvar där i drygt tre år och sluta en tid efter den artikelserie i Svenska Dagbladet 2011–2012 som först avslöjade deras metoder. Allt stämmer, intygar han. Men han har mer att berätta än så.

– Det var extremt roligt, säger Thomas när han tänker tillbaka.

– Det var en katt- och råttalek. Riktigt skoj.

Än idag anser han att ändamålen kan helga medlen.

– Det var ju det bästa sättet att ta dem. Det var inte rätt sätt, men det bästa sättet. I början kändes det fel, men sedan vande man sig. I dagsläget känner jag inte att jag bryr mig. Jag lägger inte någon vikt vid det nu, det var roligt och man fick en kick när man grep. Det var som att vi tävlade mot graffitimålarna. Det var ett spel och alla var med på det.

"Hon vet om hur vi jobbade"

Thomas säger sig veta att SL känner till precis hur CSG arbetar. Men han vet inte vilken spridning kunskapen har inom SL. Jeanette Hegedüs som är trygghetsansvarig på SL vet definitivt, hävdar Thomas. Trots att hon ihärdigt förnekat det både i Grip till varje pris och i senare intervjuer.

– Jeanette Hegedüs vet om hur vi jobbade. Jag har till och med träffat henne ute på stan när jag har varit i tjänst i civila kläder så sent som 2011. Det var uppenbart att hon förstod att vi var i tjänst, säger Thomas.

Han hävdar att han även har träffat CSG:s dåvarande vd Anders Nyberg i en liknande situation. Därför tvivlar han inte på att instruktionerna om att jobba civilt genomsyrar hela företaget. För att skydda Thomas identitet går den här intervjun inte in närmare på omständigheterna kring dessa tillfällen.

Varför tror du att Hegedüs förnekar kännedom om hur CSG arbetar?

– För att man inte ska göra så som vi har gjort. Det är inte lagligt.

Det var gruppchefen som lärde Thomas hur de jobbar. För att den civila klädseln inte skulle avslöjas av utomstående fick de ha uniform när de var i närheten av kontoret.

– Vi jobbade civilt hela tiden, förutom just när vi kom in till firman och åkte därifrån. Vi bytte om i bilarna.

Fick spara ned registret

Efter ett tag fick Thomas tillgång till CSG:s olagliga fotospaningsregister över misstänkta och presumtiva klottrare. Det var David i informationsgruppen, som har samma arbetsuppgifter än i dag, som gav Thomas tillgång till registret.

– Det gick rykten om det där registret inom företaget. Jag och några kollegor hade hört att det fanns, så vi frågade David om det.

Thomas fick till svar att han skulle få det, bara han kunde vänta några veckor. Det var inte något register som fördes på plats på CSG som han gavs tillgång till, utan ett USB-minne som han fick låna med sig hem. Han blev uttryckligen uppmanad att göra en egen kopia i sin hemdator. Men han blev instruerad att hålla tyst om det. Registret var hemligt och fick inte spridas vidare till någon.

– ”Spara bilderna i din mobil eller på datorn hemma. Plugga på utseenden och sånt”, sa David till mig.

Efterhand uppdaterades registret med nya bilder. De delades via mobila meddelandeappar både mellan väktare och genom att informationsgruppen skickade ut dem.

"Kunde sitta utanför deras hem i veckor"

Thomas säger att han själv fotograferade gripna. Det var mer regel än undantag. Han var också med och kartlade personer. Väktarna skötte den sortens bevakning på order från driftchefen, gruppchefen eller informationsgruppen.

– Vi kunde sitta i bil utanför deras hem i veckor och vänta på dem. Vi kartlade allting. Familj, adresser, rubbet. Vi följde efter dem både i bil, i tunnelbanan och till fots. Ibland satte vi upp CSG-klistermärken på deras bilar eller hemdörrar för att visa att vi hade koll på dem.

CSG har flera gånger hävdat att det inte finns några incitament för dem att bryta mot lagar och regler, men Thomas tycker att det finns en bra förklaring till att de ändå gör det.

– Det bästa sättet att få folk att sluta måla är att gripa dem, tror jag. Att bara synas ute hjälper inte, då går de någon annanstans.

Det var vanligt med bevakning ute på stan. Thomas stod ofta utanför graffitibutiken Highlights på Södermalm eller hängde kring Medborgarplatsen.

– Såg man någon som liknande någon, eller om man kände igen någon, då samlades man och följde efter. Det kunde pågå en hel dag. Jag har följt efter personer i minst tio timmar.

Men det var inte alltid som efterföljandet slutade med ett gripande. Några gånger målade personerna helt enkelt ingenting.

Vad Thomas har hört från tidigare kollegor som jobbar kvar arbetar CSG inte längre med civila gripanden. Spaning från buskar mot uppställda tåg görs fortfarande i civila kläder, men inte ingripanden, enligt Thomas.

"Sprang över spåren och kom undan"

Vittnesmål från graffitimålare bekräftar bilden. Så sent som den 17 juni blir graffitimålaren Pär, 17, påkommen av vad som sannolikt är en civil CSG-väktare längs pendeltågslinjen vid Stuvsta söder om Stockholm – men kommer undan.

– Vi var ute och målade ett elhus på eftermiddagen. Efter tio–femton minuter hör vi hur en pinne knäcks, så vi hukar oss och ser oss omkring. Då ser vi en civilklädd man bara femton meter ifrån oss. Han har hoppat över staketet.

Mannen är enligt Pär klädd i svarta byxor, tröja, mössa och ryggsäck och har vita hörsnäckor i öronen. Det ser ut som att han står och pratar i en walkie-talkie.

– När han ser att vi har sett honom skriker han ”lägg er ner!”. Vi sprang över alla spåren och kom undan inne i skogen, berättar Pär.

CSG:s vd Patrik Strandberg kommenterar via e-post att CSG vill invänta de utredningar och den myndighetstillsyn som ska göras innan de har några ytterligare kommentarer.

Nyheter24 har även sökt Jeanette Hegedüs på SL, utan framgång.

Thomas, som egentligen heter något annat, har visat upp handlingar som belägger hans anställning på CSG. Pärs identitet är verifierad men även han heter egentligen någonting annat. Även namnen på CSG-anställda som presenteras med förnamn har bytts ut.

LÄS MER: Kastade mandarin på Åkessonaffisch – brutalt gripen av CSG-väktare

LÄS MER: Här är CSG:s hemliga fotoregister – som bara växer och växer

Del 3 och 4 i granskningen publiceras på torsdagen.

CSG
/
/
SL
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.