Erik Ståhl har skrivit själv om vikten att ge blod.
1 av 3
Erik Ståhl har skrivit själv om vikten att ge blod. - Foto: Robin Calmegård / Privat
Ytterligare en bild innan Erik inledde behandlingen.
2 av 3
Ytterligare en bild innan Erik inledde behandlingen. - Foto: Privat
Erik som han ser ut i dag.
3 av 3
Erik som han ser ut i dag. - Foto: Robin Calmegård

Hans facebookstatus om att ge blod är en delningssuccé

Hans facebookinlägg där han uppmanar folk att ge blod har delats rejält de senaste dagarna. – Utan blodgivarna skulle jag inte leva i dag, säger Erik Ståhl till Nyheter24.


Så tror Erik att man kan få fler att ge blod

"Jag tror det är viktigt att man jobbar enhetligt med hjärta och igenkänning. Jag bjuder gärna på inblick i min ibland rätt tuffa vardag om det kan hjälpa till att få folk där ute att må lite bättre. Jag har i tre år föreläst aktivt om hur man såväl i privatliv som på arbetstid kan hantera livets olika utmaningar på olika sätt, hur man har alltid har ett val och det gäller att välja det som gör att man utvecklas mest och mår bäst. Jag passar självfallet på att prata blodgivning när där jag är ute på diverse företag och organisationer och det sitter 300 i publiken. Försöker få dem att förstå att vi har ett ansvar gentemot varandra. Oftast slutar det med att företagen låter sina anställda gå och lämna blod på arbetstid om de geografiska förutsättningarna finns, något jag gärna vill se mer av. "

Erik Ståhl föddes med den ovanliga blod- och immunbristsjukdomen Wiskott-Aldrichs Syndrom, något som gör att han är i behov av en behandling som i sin tur är beroende av att människor faktiskt tar sig till blodgivarcentraler runt om i landet.

Något som tyvärr sker i mindre utsträckning under sommaren än vad det gör under resten av året – vilket Erik berättat om i ett facebookinlägg som på bara några få dagar delats över 12 000 gånger.

– Vi vet inte exakt hur mycket det minskar, men det gör det automatiskt i och med att människor reser på semester och åker bort, säger Ulrika Ljung, pressansvarig för Blodkommunikation Sverige till Nyheter24 och fortsätter:

– Då kanske man inte tänker på att ge blod det första man gör.

Varnar för blodbrist

Enligt Ljung kan konsekvensen av att färre människor väljer att lämna blod på sommaren leda till blodbrist.

– Det finns en högre risk för att när augusti närmar sig så kan det bli blodbrist just för att man inte lämnar blod i samma utsträckning.

Det är det som Erik pekar på ytterligare i det uppmärksammade facebookinlägget.

"Jag får rapporter från blodcentraler lite runt om i landet där man säger att det råder brist på blod nu i semestertider. Jag förstår. Det är dags för folk att ut och resa, att dricka paraplydrinkar och ladda inför höstens arbete. Det gör ni rätt i. Jag önskar dock att ni som kan och får, drar iväg och ger en påse blod innan ni flyger iväg till solen och paraplydrinkens förlovade land. Tyvärr tar inte min eller andras sjukdomar semester, jag behöver ditt blod, jag behöver dig ", skriver han bland annat.

Själv har han fortfarande inte kollat igenom alla kommentarer – men hoppas att inlägget kan fungera som en påminnelse,

– Jag har inte räknat ihop antalet människor som faktiskt anmält sig och skrivit det i kommentarsfältet än men ämnar att göra det, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen vet jag också att där är många som står i gränslandet och behöver en extra puff i rätt riktigt för att faktiskt ta sig till blodcentralen eller blodbussen för att ta sista steget.

Vad vill du säga till de människor som faktiskt tar sig till olika blodgivningscentraler?

– Tack. Det de ger är inte bara blod, det är liv. De är livgivare. Att de väljer att ta av sin tid för att sen ge den till mig är fantastiskt. Ordet tack räcker inte till. Utan blodgivarna skulle jag inte leva i dag. 

Sedan inlägget publicerades är det också väldigt många som hört av sig.

– Oj, jag har inte riktigt hunnit gå igenom all respons. Det har trillat in runt 200 mejl bara på Facebook sedan i förrgår och har läst många av de 800 kommentarerna på inlägget men inte hunnit kolla igenom alla än, säger Erik och fortsätter:

– Innehållet på mejlen är allt ifrån att folk inspireras till mer praktiska frågor kring blodgivning eller när de kan se mig föreläsa. Jag är överväldigad av stödet jag får och oerhört tacksam att jag både kan och får möjlighet att göra det jag gör - för utan blodet från givarna och stödet från människorna som följer mig på Facebook hade det inte gått.

2012 medverkade Erik i TV4:s "Nyhetsmorgon":

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.