Emmaus är second hand-butiken som tar ställning med hjälp av sina skyltdockor.
1 av 3
Emmaus är second hand-butiken som tar ställning med hjälp av sina skyltdockor. - Foto: Privat
Feministiska ställningstaganden syns i fönstret.
2 av 3
Feministiska ställningstaganden syns i fönstret.
Emma Persson.
3 av 3
Emma Persson. - Foto: Privat

Butiken tar ställning – för feminism och antirasism

Emmaus är second hand-butiken som inte bara vågar säga – utan också skylta med sina åsikter. "Det hade varit bra om fler butiker hade vågat ta ställning", säger Emma Persson, informatör på Emmaus.


Mer om Emmaus

Blev du nyfiken på Emmaus Björkå så hittar du mer info om butiken på deras hemsida här.

Och massor med bilder på deras Instagram @Emmaus_bjorka.

GÖTEBORG. Det finns sju stycken Emmaus Björkå butiker spridda i Sverige men det är butiken i Göteborg som har lyckats väcka en hel del uppmärksamhet i sociala medier.

Inför internationella kvinnodagen, åttonde mars, fixade butiken en uppmärksammad fönsterskyltning där skyltdockorna – förutom att de kläddes i modeplagg fick de också "pratbubblor" med olika politiska och feministiska budskap.

– Skyltningen gjordes för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Ett skyltfönster hade till exempel budskap om solidaritet med kvinnor som kämpar för att behålla rätten till abort. Vi tog väldigt tydlig ställning för ett jämställt samhälle. Sedan har vi fortsatt på den banan, säger Emma Persson, informatör.

Mot rasism och för human flyktingpolitik

Emmaus har ingen religiös eller partipolitisk anknytning men har som mål att jobba mot förtryck och fattigdom. De har sedan dess tagit ställning för en mer human flyktingpolitik, mot rasism och har nått ut med sina budskap med hjälp av skyltdockorna som smyckas med flaggor, pratbubblor och andra texter.

– Det som är häftigt är att vi nästan bara får positiv respons. Det är fler som tittar in i vår butik, som kommer och berömmer skyltningarna och vi märker att det drar folk. Jag tror att våra kunder tycker att det är skönt att vi tar ställning.

Fönsterrutan krossades

I samband med den antirasistiska skyltningen – där en skyltdocka bar hijab och bildtexten "Ut med rasisterna" – så har butiken attackeras och fått rutan krossad. Emma vill inte spekulera i det för mycket men anar att det har att göra med det raka budskapet.

– Det var inte helt oväntat. Uttalandet är tydligt och starkt så vi hade väl på något sätt väntat oss någon slags respons. Det visar ju bara att det finns ett stort behov av det här – så länge det finns någon som tycker att det är provocerande med exempelvis invandring så finns det ett enormt behov av att ståemot och ta ställning mot rasism.

Har ni varit rädda eller oroliga för att tappa kunder i och med era starka åsikter?

– Det har gått lite i olika vågor, och just den frågan får vi ofta, men det är inget som vi har sett bevis på. Vi har hela tiden utökat våra butiker och stått för våra åsikter. I år började vi bara skylta ännu tydligare med dem. Det hade varit bra om flera butiker hade tagit ställning.

Är det något du rekommenderar andra butiker?

– Ja, absolut, det gör jag, främst för att behovet finns. Bara för att man är tyst så försvinner ju inte problemen, man måste stå upp för sina ideal och säga ifrån, avslutar Emma.

Titta på butikens bilder från deras fönsterskyltning i bildspelet ovan.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör fler butiker ta ställning i politiska frågor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.