Flera tält har skurits sönder.
1 av 4
Flera tält har skurits sönder. - Foto: Anna Silver
Attackerna ägde rum både på lördagen och söndagen.
2 av 4
Attackerna ägde rum både på lördagen och söndagen. - Foto: Anna Silver
Även skjul och bilar har vandaliserats.
3 av 4
Även skjul och bilar har vandaliserats. - Foto: Anna Silver
Föreningen och de boende oroar sig nu över säkerheten.
4 av 4
Föreningen och de boende oroar sig nu över säkerheten. - Foto: Anna Silver

Knivattacker mot hemlösas läger – "Garanterat rasister"

Uppskurna tält och sönderslagna skjul. Under helgen har flera attacker skett mot tältläger i södra Stockholm. En man togs fast, men lyckades fly undan.


Attacker mot utsatta

Flera av tältlägrets boende står på många vis utanför samhällets sociala skyddsnät och tvingas tigga för att försörja sig. Nyheter24 har vid flera tillfällen uppmärksammat attacker mot tiggare, bland annat nyheten om butikschefen som fick avgå efter att han hällt vatten på en tiggare, en annan butikschef som hotade och den virala filmen där en man påstod sig ha blivit attackerad själv. 

Även goda historier har spridits, som till exempel studenterna som hjälpte till med burksamling.  

STOCKHOLM. En grupp personer har under den gångna helgen genomfört flera attacker mot tältläger där hemlösa EU-medborgare bor, skriver Dagens Nyheter. Lägren är belägna i södra Stockholm, kring Högdalen och Hökarängen, och de har vandaliserats både på lördagen och söndagen.

Anna Silver, som driver gruppen "Insamling för hemlösa EU-migranter i Högdalen", berättar om det inträffade:

– När de som bor där kom hem i lördags, efter att de varit ute och tiggt, upptäckte de sex sönderskurna tält och ett antal förstörda skjul. Även några bilar i området, som det bor folk i, hade förstörts och fått däcken sönderskurna, säger hon till Nyheter24.

En man togs fast

I föreningen som ordnar insamlingen finns det flera volontärer som pratar rumänska, och dessa kontaktades omgående av de boende med rumänsk härkomst. En grupp begav sig till området, lämnade nya tält och stannade kvar för att bevaka. Under söndagen skedde det dock igen.

– Då kom de dit igen, men då var det folk där. En man med två knivar togs på bar gärning av tre rumänska män, men han lyckades komma undan och springa därifrån, och de hann inte ifatt, säger Anna Silver. 

"Garanterat rasister"

Enligt Silver råder det ingen tvekan om att attacken utförts med rasistiska motiv.

– Det är rasister, garanterat. Det finns ingen annan anledning till att göra något sånt här annars. Jag har märkt av en minskad tolerans och att vissa privatpersoner går över gränsen och misshandlar de som tigger. Det oroar oss mycket och det trappas upp. Vem vet egentligen när det blir värre, eller när det kommer folk hit och hotar de som bor här?

Händelsen polisanmäld

Polisen ska ha mottagit ett signalement på den man som lyckades komma undan från lägret under söndagen. Ingen person ska ha kommit till skada under attacken. Föreningen som står bakom insamlingen har ökat beredskapen i området.  

– Vi har varit här till halv tre om natten. Polisen har inga resurser att vara här och skydda de boende. De ville först inte ens komma hit och titta även fast vi hade signalement på gärningsmannen, säger Anna Silver. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.