Han sover 20 minuter var fjärde timma.
1 av 2
Han sover 20 minuter var fjärde timma. - Foto: Tommy Kronstål
Polyfasisk sömn, som det kallas, har gjort Andreas Sallmunds piggare, säger han.
2 av 2
Polyfasisk sömn, som det kallas, har gjort Andreas Sallmunds piggare, säger han. - Foto: Tommy Kronstål

Har sovit två timmar per dygn – i två månader

Andreas Sallmunds, 33, från Visby har sovit betydligt mindre än många andra de senaste två månaderna.


Polyfasisk sömn

De flesta människor ägnar sig åt så kallad monofasisk sömn, det vill säga att all sömn sker i en fas, oftast under natten. 

Polyfasisk sömn, däremot, innebär att man delar upp sömnen i kortare intervaller och sprider ut dem över hela dygnet. Vanligtvis sover man 20 minuter var fjärde timma, och de som sover polyfasiskt brukar sova omkring 1,5-4 timmar per dygn. 

Genom att ändra sömncykeln och lära kroppen att snabbare komma ner i djupsömn får man tillräckligt med vila. Huruvida det fungerar är dock individuellt, och det krävs att man är en diciplinerad person.

Polyfasisk sömn kan ha både positiva och negativa effekter, och för vissa personer kan det leda till sömnbrist. 

Det började i maj, för två månader sedan. För andra gången skulle gotlänningen Andreas Sallmunds, 33, prova att sova polyfasiskt – en metod som innebär att man delar upp sömnen i intervaller. 

Han läste om metoden 2012, och blev sugen på att testa. Nyheter24 ringde upp för att ta reda på hur livet fungerar för den som tillämpar den något udda sovvanan. 

Andreas Sallmunds sover två timmar per dygn, uppdelat på 20 minuter var fjärde timma.

– Det brukar bli vid halv nio, halv ett och så vidare, säger han till Nyheter24.

"Piggare nu"

För två månader sedan var han en "vanlig" sovare, och nu känner han sig piggare än då. 

– Det är ingen större skillnad från tidigare, men jag skulle nog säga att jag är piggare nu. Ibland är jag trött och i bland är jag pigg. Jag har fått bort tröttheten som annars brukar komma kring klockan 18, efter jobbet. Det är inte längre så att jag vill lägga mig en stund på soffan då. 

Första gången Andreas provade polyfasisk sömn var 2012. Den här gången har det varit lättare säger han, och förklarar att den andra och tredje veckan var de värsta. 

– Man måste lära kroppen att falla i djupsömn, och vara ganska mentalt stark för att kunna kliva upp exempelvis 04:50. 

Försover sig ibland 

Frestelsen att ligga kvar i sängen infinner sig hos de flesta människor, oavsett hur länge man sovit. Vid några tillfällen har den blivit för stor för Andreas, som försover sig ibland. 

– Ja, ett fåtal gånger har det hänt, men det var betydligt fler första gången jag provade. Ofta beror det på slarv med sömnen dygnet innan, så det gäller att hålla en regelbundenhet. 

Reaktionerna från vänner, kollegor och familj har varit blandade. Vissa tycker att han är lite knäpp, och ganska få är införstådda i vad polyfasisk sömn egentligen innebär. 

– Det vanligaste är att folk tror att jag inte sover alls. Men de flesta förstår när man förklarar. 

Lätt att kombinera

Många frågar sig nog hur det fungerar med arbete, skola eller umgänge. Vad tycker exempelvis chefen om att man tar en tupplur mitt i pågående arbetspass? Andreas är producent, jobbar med film och digital skyltning, och för honom fungerar det bra att kombinera jobb och sömn.

– Det är ganska flexibelt, så det fungerar bra. 

Även på fritiden går det bra. 20 minuters sömn botar emellertid inga tunga söndagsbakfyllor, så ett hårt uteliv är inte att rekommendera för den som vill sova polyfasiskt. Andreas dricker inte själv, och går han på fest kan han alltid smita iväg en stund och ta en lur.

– Det inget jätteproblem. Jag går bara iväg en stund, det är ingen som reagerar på det. Precis som att ingen reagerar när en rökare går ut och tar en cigarett. 

Sex bonustimmar 

Jämfört med den som sover vanligt har Andreas sex extra timmar att ta vara på. De brukar ändå gå åt till arbete och vardagssysslor.

– Jag gör inget speciellt de timmarna. Ibland jobbar jag, ibland kollar jag på film. Det är på nätterna då det är mörkt som det är som svårast, men det räcker ofta att ta en promenad för att piggna till. 

Enligt Sallmunds finns det ganska lite forskning på området. Inga direkta studier där någon provat polyfasisk sömn länge har gjorts, och på lång sikt vet man inte riktigt vad som händer med kroppen. 

– Jag har varit i kontakt med en sömnforskare, men de har egentligen inga svar. Det verkar vara ganska individuellt. Jag kör på tills vidare, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!