Kikki Danielsson och den delade tweeten som lett till hård kritik.
Kikki Danielsson och den delade tweeten som lett till hård kritik. - Foto: Faksimil Twitter och TT Bild

Kikki Danielsson kritiseras – länkade till rasistisk sajt

Det stormar ordentligt kring artisten Kikki Danielsson efter att hon spridit en artikel från rasistiska sajten Fria Tider – och sedan försvarat det genom att retweeta rasister.


Under tisdagskvällen retweetade den välkända schlagerartisten Kikki Danielsson en länk på Twitter, vilket ledde till massiv kritik från många användare. 

Artikeln, som är från augusti förra året, är publicerad på den rasistiska sajten Fria Tider och har rubriken "Somalier berättar: Därför våldtar vi nordiska kvinnor". Den är grovt rasistisk och kommer med en rad ogrundade påståenden. De korrekta citat som ändå återges kommer från en intervju i norska P4 från 2008.

"Förklara detta"

Och reaktionerna på att Danielsson spred artikeln lät inte vänta på sig.

"Du har över 30 000 följare och sprider en rasistisk artikel från en hatsajt. Sen blir du ledsen när du kritiseras. Förklara detta", skrev en användare.

"Skönt att komma ut som rasist? vet du något om fria tider? det är en fascistisk tidning. känns det bra att stötta den?" skrev en användare som inte skrädde orden.

"MEN VAFAN KIKKI KÄLLKRITIK!!!!!!! Ta en extra titt och ta lite ansvar", kommenterade en annan.

Retweetade nättroll

Till en början försvarade hon sig genom att retweeta flera välkända "nättroll" på Twitter, vilket även det gav upphov till reaktioner:

 "Sprider nazistproganda från fria tider och sedan retweetar beröm från högerextremer. Där var den kultstatusen död", kommenterade en person.

"Man kan ta avstånd från våldtäkt utan att retweeta rasister, vettu", skrev en annan.

"Det sanna hatet kom fram i kväll"

Efter ett tag kom vad som kan sägas vara en förklaring. Danielsson sade sig helt enkelt inte vara bekant med vare sig artikelns innehåll eller sajten Fria tider. Hon kommenterade de häftiga reaktionerna som följer:

Nyheter24 har sökt Kikki Danielsson via hennes presskontakt, dock hittills utan framgång.

LÄS MER: "Därför är hatsajterna rasistiska"

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!