Här är polisens facebookinlägg.
1 av 2
Här är polisens facebookinlägg. - Foto: Faksimil / TT
Polisen berättar om lägenhetsbesöken på sin Facebooksida.
2 av 2
Polisen berättar om lägenhetsbesöken på sin Facebooksida. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här berättar polisen om arbetet nära döden

På sin Facebooksida berättar ett yttre befäl om sina gripande upplevelser under lägenhetsbesök, där många påträffas döda. "Gråter vi inte öppet så gör vi det tyst" skriver KJ Göransson, yttre befäl vid polisen i Söderort.


Sociala medier som redskap

Att polisen använder sociala medier så som Facebook och Twitter har blivit allt vanligare under de senaste åren. De sociala medierna är ett bra redskap för att sprida information om polisiärt arbete, tycker KJ Göransson.

– Ja, det måste jag säga. Jag inte inte förväntat mig så stort gensvar när jag började, men det uppfyller många syften och det är bra att informera allmänheten om vad vi gör. För gemene man syns vi inte så mycket, och många vet inte riktigt vad det är vi gör, säger han och fortsätter: 

– Det är även ett sätt att visa kollegor uppskattning. De gör ett viktigt jobb, ofta i det tysta, och uppskattningen kommer sällan från exempelvis personer som vi griper. 

Att poliser delar med sig av sina upplevelser på Facebook har blivit vanligare. 

KJ Göransson, yttre befäl vid polisen i Söderort, skrev under tisdagen ett inlägg om lägenhetsundersökningar på Farstapolisens Facebooksida

Inlägget, som har gillats, kommenterats och deltats av ett tusental personer, handlar om lägenhetsundersökningar vilket innebär att polisen kontrollerar om en person i en bostad är vid liv eller inte.

Så här skriver KJ Göransson:

"Det enklaste skälet är såklart att det ingår i jobbet. Det viktigaste för att oroliga anhöriga eller vänner ska få svar. Sedan, som min patrullkollega uttryckte saken, finns det en viss stolthet att hämta i att vi gör just sådant för att andra ska slippa - övriga kollegor såväl som samhället i stort.

Detta kvällspass hanterade ingripandepatrullerna ett halvt dussin sådana lägenhetsundersökningar, vilket är ovanligt många. I ett par av fallen var personen hemma och vid liv. I det ena fallet knappt levande. I det andra fallet högst levande. Så till den grad att patrullen fick en mindre utskällning för att de kom och störde...

De flesta handlade tyvärr om avlinda personer, i olika grad av förruttnelse. Sommarmånaderna är ur den aspekten inte till en fördel. Visst, man vänjer sig, men man lämnas knappast helt oberörd. Inte minst av lukten. Politivagnen, de som hämtar de avlidna och kör dem till rättsmedicin, har ett i mina ögon föga avundsvärt med desto mer beundransvärt jobb att utföra. De sköter det med värdighet.

När anhöriga finns på plats blir saken en helt annan. Är det unga människor som avlider hastigt i sjukdom, olycka eller av våld så ställs allt på sin spets. Då riskerar de barriärer man som polis har mellan sig själv och det som utspelar sig framför en att raseras i en rasande fart. 

Förtvivlan, hopplösheten, ilskan. Allt slår emot en som en knytnäve i bröstet. Vi är poliser för att vi vill rädda och ställa tillrätta, men när någons värld rämnar och inga ord hjälper är det inte lätt att hålla emot.

Gråter vi inte öppet så gör vi det tyst. Gör vi det inte där och då så gör vi det någon annanstans, någon annan gång. Känslorna måste ut, klumpen i halsen måste bort och jobbet måste göras klart. Sedan är det dags för nästa.

Prövningar, likt stunder som dessa, bygger en särskild gemenskap - kåranda om man så vill."

"Inspirerande"

Flera personer som kommenterat är gripna av inlägget.

– Det är glädjande nog många positiva kommentarer. Folk är nöjda, och många uttrycker uppskattning för vad vi gör, vilket är inspirerande, säger KJ Göransson till Nyheter24

Normalt genomför söderortspolisen ett par lägenhetsundersökningar om dagen. Ofta rör det sig om anhöriga som känner oro och hör av sig, och innan patrullen åker ut efterforskar de om personen kan befinna sig någon annan stans, exempelvis på sjukhus, uppger Göransson.

Många döda 

Personerna är i bland vid liv, men de flesta upphittas döda.

– Tyvärr i majoriteten av fallen, och då har man ofta en känsla av det på vägen. Det kan exempelvis vara att man ser en hög tidningar på golvet när man kikar in genom brevinkastet, säger han och fortsätter:

– Men glädjande nog är personen också ofta vid liv. Då kan det handla om allt ifrån att personen valt att inte höra av sig till anhöriga eller vänner, till att någon ramlat ur sängen och inte lyckats ta sig upp. Poängen med att åka på lägenhetsundersökningar är att rädda liv.

"Känslosamt" 

Att se döda människor är något man vänjer sig med, men känslorna är ibland svåra att hålla tillbaka, förklarar Göransson.

– Att se döda som har legat ett tag, och där förruttnelsen har börjat, är en speciell upplevelse. Man vänjer sig, men lukten reagerar man alltid på, säger han och fortsätter: 

– Det är när anhöriga är på plats som ens professionalitet sätts på prov. Empatin är viktig, och ibland blir det känslosamt, men stöd från kollegor hjälper mycket. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!