Företaget är inga bedragare utan arbetar med brandvarnare.
Företaget är inga bedragare utan arbetar med brandvarnare. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisens Facebook-varning var falskt alarm

Efter flera polisanmälda bedrägerier gick polisen i Norrtälje ut med en varning på Facebook. Men ingenting visade sig stämma.


Inlägget ligger kvar

Trots att det visade sig att det inte rörde sig om några bedragare ligger inlägget, med knappt 500 delningar, kvar på Polisens facebooksida. Norrtäljepolisen har dock gjort ett antal tillägg i senare uppdateringar.

NORRTÄLJE. På sin Facebooksida varnar Norrtäljepolisen för bedragare i området. Bedrägerierna ska rikta sig mot äldre människor och gärningsmännen ska påstå sig sälja brandlam

Så här skriver polisen själva:

"VARNING

Dags att varna för bedragare igen. Nyligen fick ett par besök av en person som uppgav att han kom från ett företag som kopplar brandlarm direkt till Brandkåren. Detta larm var för personer 60-80 år uppgav personen. Detta skedde i Vigelsjö, Norrtälje. 

Detta förfarande har bedragare använt sig av vid tidigare åldringsbrott. Sprid gärna och dela med er av informationen. Släpp inte in någon eller några i era bostäder om ni är själva hemma. De särar ofta på sig i bostaden. 

Medans den ena pratar med er så söker den andra igenom bostaden efter saker att stjäla. Viktigt att ni kontaktar polisen om ni har haft dessa personer hemma hos er."

Företaget finns

Problemet med varningen är att det i själva verket är företaget Tryggsam som verkar i området, och som faktiskt arbetar med brandlarm. Några bedrägerier och eller stölder har det alltså inte varit tal om. 

– De är i området och arbetar men har presenterat arbetet lite fel. De har bland annat påstått att de samarbetar med bostadsrättsföreningar och folk har upplevt att de inte har identifierat sig klokt och därav kommit in med anmälningar. Jag har samtalat med deras vd som förklarat att han ska prata med sina säljare, förklarar Lars Wallberg vid polisen i Norrtälje och fortsätter:

– Så det har inte varit tal om något bedrägeri alltså.

Kommit in anmälningar 

Flera personer i området har upplevt försäljarna som skumma bedragare. Ingen har dock blivit av med några saker.

– Nej, det stämmer inte överens med verkligheten, säger Lars Wallberg och tillägger: 

– Men några har trott det i och med att säljarna inte uppträtt helt korrekt. 

Förklarar på Facebook

Efter att polisen fått klarhet i historien gick de återigen ut med information via sin Facebooksida där de presenterade fyra klargörande punkter. 

"Tryggsams representanter har ID-Brickor samt profilkläder där det står Tryggsam klart och tydligt.

1) Tryggsam har bekräftat att de varit i området och bär alltid tydligt profilkläder och ID-Brickor.


2) Har ni några frågor eller funderingar är ni välkomna att ringa på 0771 - 404 505 eller gå in på tryggsam.se

3) Att Tryggsam sysslar med just brandskydd och inte bedrägerier, men att ni skall vara uppmärksamma om någon inte kan visa ID på vart de kommer ifrån.

4) De upplyser kunderna om att de inte arbetar med bostadsföreningen och brandkåren. / Lars"


Nyheter24 har sökt representanter för Tryggsam för en kommentar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!