Bedragaren övertalar dig att logga in på banken.
1 av 2
Bedragaren övertalar dig att logga in på banken. - Foto: Nyheter24
De fjärrstyr din dator och tömmer ditt konto.
2 av 2
De fjärrstyr din dator och tömmer ditt konto. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisens varning: Så tömmer bedragarna kontot – med din hjälp

Flera svenskar har råkat ut för en ny typ av bedrägeri. Förövarna ringer upp och utger sig vara från Microsoft. I själva verket tömmer de ditt konto.


Pratat med Microsoft

Polisen har varit i kontakt med Microsoft som uppger att de aldrig använder dessa typer av arbetsmetoder.

Om du råkar ut för ett bedrägeriförsök är det bara att lägga på luren, säger Lars Andersson.

– Och du ska definitivt inte öppna upp din internetbank och logga in, eller erbjuda id-, kort- eller kontonummer. 

En ny typ av bedrägeri har upptäckts och nu varnar polisen allmänheten via sin sajt samt i sociala medier. 

Bedragarna, som pratar engelska, ringer upp privatpersoner och påstår sig representera Microsoft. De hävdar att offrets dator har låg säkerhet och erbjuder denne att köpa ett säkerhetssystem som räcker i tio år för 150 kronor. 

Genom att fjärrstyra din dator för att påvisa den låga säkerheten övertalar de dig sedan att logga in på din internetbank. Därefter töms ditt konto, och bedragarna är puts väck.

Förlorade 35 000 kronor

Bedrägeritypen har upptäckts på flera håll i landet. Polisen i Västernorrland, som nu varnar för bedrägeriet, har den senaste veckan fått in två anmälningar. Ett av offren blev av med 35 000 kronor. 

– Senaste veckan har det varit två, men det verkar finnas ett mörkertal. Att ringa och utge sig vara från Microsoft är ett gammalt förfarande, säger Lars Andersson på Bedrägericenter i Västernorrland, till Nyheter24 och fortsätter:

– Skillnaden är att tidigare har bedragarna låst datorn och begärt en summa för att låsa upp den igen. Nu övertalar de dig att logga in på internetbanken och tömmer kontot genom att överta datorn. 

Funnits länge

I flera år har svenska privatpersoner fått samtal från folk som påstår sig representera Microsoft. Men förfarandet blir allt mer avancerat.

– Liknande tillvägagångssätt har förekommit i flera år, men just det här är ganska nytt. Ändå är det gamla så pass känt att det knappt anmäls längre, säger Andersson, som också uppger att Sveriges nationella bedrägericenter är inkopplade. 

"Organiserade ligor"

Att få tag på förövarna är svårt, och pengarna försvinner lätt iväg. 

– Vi håller på med att försöka spåra pengar nu, men det är svårt. Förmodligen studsar pengarna mellan konton innan de försvinner till utlandet. Bedragarna har tänkt några steg extra, och det är nog inga privatpersoner som håller på med det här. Det är organiserade ligor. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit uppringd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.