Björn skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook.
Björn skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook. - Foto: Saori Wohlin/Facebook

Inlägget om Södertälje blev en viral succé: "Vi kan visa dig kärleken i varenda folkgrupp"

Björn Favela Ödmans facebookinlägg om Södertälje har hyllats av mer än 4 600 personer. – Vi kan visa vad och hur Södertälje är på riktigt, skriver Björn.


SÖDERTÄLJE. Björn Favela Ödman, 27, skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook om sin hemstad, Södertälje, och om människorna som bor där.

Tillsammans med sin vän, Renio Poli, skriver Björn:

"Hej. Vi är två Södertäljefödda unga män som kan ta med dig på en promenad. Vi kan visa dig vad och hur SÖDERTÄLJE ÄR. På riktigt. Vi kan visa dig det fina som dom som inte snackar om att flytta härifrån menar.

Vi kan visa dig kärleken i VARENDA folkgrupp och kultur. Vi låter dig träffa REPRESENTATIVA människor som stolt berättar om sig och sina. Vill du förstå "etniska svenskar" så visar vi dig. Att SVENSK inte betyder RASIST"

Inlägget har gillats av mer än 4 600 personer och delats över 1 500 gånger.

– Det är så klart jättekul att det är så många som har lajkat, men det kommer inte en faktiskt förändring bara på grund av lajksen. I stället uppmanar vi folk till att bjuda in sin granne, prata och käka bullar. I dag har många människor fullt upp med livet men vill man åstadkomma förändring så måste man bli polare med varandra, säger Björn till Nyheter24.

"Utmana vår syn och förstå människor"

Han menar att det i allmänhet har varit mycket negativ nyhetsrapportering i medierna den senaste tiden. Krig, konflikter och nu senast terrornätverket Islamiska statens, IS, framfart i Irak och Kurdistan som har lett till diskussioner om bland annat islam – något som i sin tur leder till uppdelningar bland grupperna.

– Alltså, oavsett om det gäller kristendomen, invandringen eller Sverigedemokraterna så delas människor upp alltid i minst två läger. Det funkar inte, vi kan inte ha de här cementerade rollerna, vi måste i stället våga utmana vår syn och försöka förstå människor. Vi måste sätta oss ner och prata med varandra med fokus på att vilja lära av varandra. I dag har vi politiker som inte heller lär av varandra utan tävlar bara mot varandra.

Tanken med uppmaningen är att introducera positiva föredömen för nyfikna människor. Tidigare har Björn jobbat mycket med ungdomar men vänder sig nu till vuxna.

– Vi har tagit med människor och visar runt, både formellt och informellt, för att sammanföra människor. Vill man lära sig om syrianer så får man träffa en syrian – vad betyder exempelvis deras kulturella uttryck? 

Inga negativa kommentarer

Björn upplever inte att han har fått några negativa kommentarer på inlägget men poängterar att det kan ha att göra med att han är privilegierad som vit och svensk.

– Jag har varit ogillad och vit makt-rörelser har aldrig gillat mig. Men jag är en privilegierad, vit, svensk snubbe så de har inget att gå på. Men ur ett genusperspektiv så kan man titta på hur responsen hade blivit om det hade varit två kvinnor som hade skrivit inlägget. De hade förmodligen fått mer skit.

Björn betonar att det är viktigt att människor engagerar sig.

– Södertälje är en stad som inte består av hundra olika människor – utan olika kulturer, och det är något vi också behöver, men vi är en och samma människor. Så våga fråga och ta kontakt med andra – gör det här till ett varmare ställe.

Facebookinlägget i sin helhet:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.