- Foto: Faksimil Zara/TT Bild/Montage

Ilska mot barntröja på Zara – ser ut som Förintelsetröja

UPPDATERAD. En barntröja från klädkedjan Zara har fått många att reagera: "Det här är bland det vidrigaste och mest historielösa jag har sett". Efter stark kritik valde klädkedjan att ta bort tröjan ur sortimentet.


En randig tröja med en sheriffstjärna på har upprört folk i Sverige och Europa. Tröjan, som är för småbarn, liknar nämligen de kläder som fångarna i nazisternas koncentrationsläger bar.

De hade randiga kläder och tvingades bära judestjärnor, vilket formen som stjärnan på Zaras tröja liknar.

På Facebook och Twitter har tröjan väckt stor ilska och bland annat författaren Henrik Arnstad, journalisten och debattören Nabila Abdul Fattah och Calle Schulman har reagerat starkt. 

"Man chockas av historieavsaknaden"

Nyheter24 har talat med Henrik Arnstad som säger att han trodde att tröjan först var ett skämt.

– Min första tanke var ju att är det något slags sjukt skämt? Men sedan såg man ju att det skulle vara en sherifftröja, att det var misstag och inte illvilja, säger Arnstad till Nyheter24.

Men det faktum att det tyder på stark historielöshet kvarstår, menar han. 

– Man chockas av historieavsaknaden. Förintelsen som är den centrala delen av vår europeiska identitet, det som utgör att vara europé är minnet av Förintelsen, att vi vet vad som hänt. Att man inte har det på näthinnan är chockerade okunskap, fortsätter han.

Tar bort tröjan

I ett mail till Nyheter24 skriver Zara att tröjan inte längre finns i butik. De påpekar också att deras inspiration enbart var hämtad från klassiska Westernfilmer. 

Efter flera påtryckningar på sociala medier har klädkedjan även bett om ursäkt på Twitter. I en tweet till journalisten Nathalie Rothschild skriver man: "Vi ber om ursäkt, den var inspirerad av sheriffstjärnan från de klassiska westernfilmerna. Tröjan finns inte längre i våra butiker".

Reaktionerna visar att det finns en gräns

Arnstad säger att Zaras beslut är rimligt och påpekar att det också går att se något form av ljus i mörkret av händelsen. 

– Om man kan se det positivt: reaktionern blev omedelbart väldigt stark. Så jag väljer att se det positiva än det nattsvarta mörkret – det verkar ändå som att vi har garden uppe mot sådana här idiotier och att företaget väljer visar att de förstår, genom att agera direkt. Det visar att det fortfarande finns en gräns, säger Arnstad till Nyheter24. 

Här är några av reaktionerna på tröjan:

Nyheter24 har sökt Zara Sverige för en kommentar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.