Jens Waldmann döms till villkorlig dom och samhällstjänst.
Jens Waldmann döms till villkorlig dom och samhällstjänst. - Foto: Privat/TT

Domen mot Jens har fallit – slipper fängelse

Jens Waldmann, 36, odlade och rökte cannabis i sitt hem för att medicinera sin depression. Polisen slog till och nu har domen fallit.


JÖNKÖPING. På annandag påsk förändrades Jens Waldmanns liv avsevärt. Tre civilklädda poliser slog till mot hans hem där han rökt och odlat cannabis för medicinskt bruk i fem års tid.

Nyheter24 har tidigare berättat historien om Jens Waldmann, som även skrivit en uppmärksammad debattartikel

Nu har domen mot Waldmann, som riskerade fängelse, fallit. Han dömdes i Jönköpings tingsrätt till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. 

– Det kändes jätteskönt att slippa vara rädd för att hamna i fängelse. Samtidigt känns det lite tråkigt att de inte tog hänsyn till min nödrätt, och att åklagaren fortfarande tycker att jag ska gå genom sjukvården som jag redan gjort, säger han.

"Lättad förstås"

Att han slapp fängelse som påföljd kom inte som någon överraskning, säger han.

– Nej, det gjorde det inte. Men jag blev lättad förstås, även om jag haft svårt att föreställa mig att de ska låsa in en kille som inte är kriminell och som inte har skadat någon, säger han och fortsätter:

– Då hade jag blivit upprörd och överklagat. Nu ska jag gå igenom allt och se om det blir aktuellt, men det kanske inte finns något mer att hämta. 

"Klarar mig utan"

Trots att det juridiska efterspelet troligtvis är över kommer livet för Waldmann ändå att förändras.

– Jo, jag har tänkt mycket på det. Den första frågan folk brukar ställa är hur jag ska klara mig utan cannabis. Hade min depression kommit tillbaka hade jag haft det jobbigt, men nu klarar jag mig utan, säger han och fortsätter:

– Jag kan leva med sömnproblemen och ångesten, men framöver hoppas jag ändå på att en läkare ska våga ta steget och skriva ut det på laglig väg. 

/
/
/
Dom
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.