Polisrytteriet tränar sina hästar varje dag på Östermalm i Stockholm
1 av 5
Polisrytteriet tränar sina hästar varje dag på Östermalm i Stockholm - Foto: Karl-Anders Lindahl
Brutus är polishäst
2 av 5
Brutus är polishäst - Foto: Karl-Anders Lindahl
Stallchef Johanna Boberg (till vänster) ger instruktioner till ryttarna
3 av 5
Stallchef Johanna Boberg (till vänster) ger instruktioner till ryttarna - Foto: Karl-Anders Lindahl
Johan Bondesson ryktar nioårige Brutus inför dagens träningspass
4 av 5
Johan Bondesson ryktar nioårige Brutus inför dagens träningspass - Foto: Karl-Anders Lindahl
Dessa hästar var med vid nazistdemonstrationerna i Stockholm i helgen.
5 av 5
Dessa hästar var med vid nazistdemonstrationerna i Stockholm i helgen. - Foto: Karl-Anders Lindahl

Här tränas polisens hästar

De senaste veckorna har media fyllts av bilder på hästar vid kaotiska demonstrationer. Men vad händer när hästarna återvänder till stallet? Nyheter24 besökte Polisrytteriet i Stockholm, där man tränar upp polishästar.


Polishästar

Det finns ungefär 60 polishästar i Sverige. De används mest vid fotbollsmatcher, festivaler, demonstrationer och vid vanlig patrullering.

Hästar är fantastiska redskap för polisen, i och med att alla älskar dem. Till och med de allra mest hårdföra demonstranterna kommer fram och klappar och då är det lätt att skapa dialog. Men visst, det är väl inte så spännande att visa bilder på demonstranter som klappar hästar, säger Johan Bondesson, medan han sadlar Brutus, nio år gammal. 

Johan är ridande polis. Han och Brutus ska precis ut på sin dagliga träning på Östermalms IP i Stockholm

Varje dag tränar hästarna de fyra gångarterna skritt, galopp, trav och fyrsprång följt av hinderhoppning. Ett träningspass tar ungefär en timme och är till för att hålla hästarna i form. 

Instinkterna kan aldrig tränas bort

Men det är inte bara hästarnas fysik som tränas. Även det mentala är viktigt.

– När vi har miljöträning så låter vi dem vänja sig vid buller, till exempel så kan vi lägga stenar i cementblandare. Men vi viftar också med flaggor för att vänja dem vid det. Under kungliga parader händer de att de får flaggor i ansiktet, säger Johanna Bogren, stallchef på polisrytteriet i Stockholm, som menar att hästarna för det mesta håller sig lugna.

– Det är väldigt sällan att en häst kommer tillbaka från ett uppdrag och är stressad. Om en häst mår dåligt så kan man se det på att den äter lite mindre, men det är ovanligt, fortsätter hon. 

Men ibland gäller det att visa hästarna vem som bestämmer. 

– Du kan aldrig helt träna bort en hästs instinkter. Ibland måste jag visa Brutus att det är jag som bestämmer och se till att han håller sig lugn, eftersom det naturliga beteendet för honom är att skena iväg, berättar Johan Bondesson och kliar Brutus bakom örat. 

"Offensiv taktik"

Brutus och de andra hästarna var med när nazistpartiet Svenskarnas parti demonstrerade i centrala Stockholm i lördags. 

– Då fick vi använda en ganska offensiv taktik i början, men sedan kunde vi ställa upp oss igen och det lugnade ner sig, berättar Johan Bondesson. Men han vill inte kommentera det som hände i Malmö i augusti, då polisen red in i en folksamling. 

– Jag har ju bara sett bilderna, jag var inte där. Men visst är det tråkigt. Jag tänker att det måste varit riktigt stökigt där för att de ska använda en sådan taktik. 

Inte hästens fel

Och Johanna Boberg menar att hästarna inte vill rida ner någon.

– Rent naturligt så kliver inte hästar på någon eller något, det ligger i deras natur att låta bli. Om en häst däremot trampar på någon så är det inte hästens fel, berättar Johanna. 

När hästarna är i tjänst har de benskydd, hovkydd och visir. Visiret ska skydda hästens ögon om någon kastar något, även om Johanna Boberg säger att det händer relativt sällan. Hon menar också att det aldrig hänt att en häst blivit allvarligt skadad under en tjänstgöring. 

– Nej, det har aldrig hänt. En gatsten på rumpan är mindre smärtsam för hästarna än den skada de gör när de uppfostrar varandra. När de går fritt i hagen händer det att de tufsar till varandra, det handlar om rang, fortsätter Johanna Boberg. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!