Irakier och Syrier i Sverige välkomnar politikernas förslag om att kriminalisera svenskar som krigar utomlands.
1 av 7
Irakier och Syrier i Sverige välkomnar politikernas förslag om att kriminalisera svenskar som krigar utomlands. - Foto: Privat/Montage
Hala Tepsi.
2 av 7
Hala Tepsi. - Foto: Privat
Ralph Ibrahim.
3 av 7
Ralph Ibrahim. - Foto: Privat
Ather Albarak.
4 av 7
Ather Albarak. - Foto: Privat
Statsminister Fredrik Reinfeldt.
5 av 7
Statsminister Fredrik Reinfeldt. - Foto: TT Bild
Morgan Johansson, Riksdagsledamot Socialdemokraterna.
6 av 7
Morgan Johansson, Riksdagsledamot Socialdemokraterna. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Urban Ahlin. Utrikespolitisk talesperson, Socialdemokraterna.
7 av 7
Urban Ahlin. Utrikespolitisk talesperson, Socialdemokraterna. - Foto: BERTIL ERICSON / TT

Svenskar från Irak och Syrien hoppas på nya terrorlagar

Både Moderaterna och Socialdemokraterna öppnar nu för att kriminalisera svenska medborgare som krigar utomlands. Något som irakier och syrier i Sverige gläds över.


FN varnar för folkmord

Tusentals människor från norra Irak har drivits på flykt från sina hem. De tillhör den religiösa minoritetsgruppen yazidierna och står nu inför hot om utrotning från terrorgruppen Islamiska staten, IS. 

Enligt FN kan ett folkmord inte långt borta. De menar att yazideierna och andra minioritetsgrupper är i stor fara, då IS vill utrota alla om de inte konverterar till Islam. 

Läs mer här: Här klamrar sig irakiska flyktingar fast vid hjälphelikopter

IS – Islamiska staten

IS kallades tidigare Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) och är en terrorgrupp som använder en extrem tolkning av koranen och har som mål att skapa ett samhälle som ser ut som det under profeten Muhammeds och kalifernas tid.

Kriget och våldet i Syrien och Irak har fått svenska politiker att börja diskutera frågan gällande svenska medborgare som strider för utländska terrorgrupper.

I förra veckan kom Fredrik Reinfeldt med utspelet om att införa en lag mot medborgare som visar sig strida för utländska terrorgrupper. Statsministern vill dessutom kriminalisera personer som visat sig förbereda en resa.

– När det sker i terrorstämplade organisationer så menar vi att det ska kunna kriminaliseras och att man också bör se över ett förberedelsebrott, sa han i P1 Morgon och fortsatte:

– Det vill säga att man på olika sätt förbereder sig för att kunna åka och ansluta sig till olika terrorstämplade organisationers krigföring.

Regeringen i Norge har tidigare flaggat för att kunna dra in medborgarskap för de som reser för att strida med terrororganisationer, det är dock inget Reinfeldt är beredd att göra.

S inne på samma spår

På tisdagen skriver socialdemokraternas Urban Ahlin och Morgan Johansson på SVT Opinion att S är inne på en liknande linje. 

”Vi vill utreda hur vi kan införa ett generellt förbud att delta i väpnad strid utomlands. Att enbart förbjuda ett deltagande i terrorlistade organisationer skulle med stor sannolikhet visa sig vara för overksamt”.

"Terroristerna dödar våra släktingar"

När Nyheter24 pratar med svensksyrier och svenskirakier gläds man över att politikerna nu verkar vilja agera.

Hala Tepsi är 44 år och bor i Västerås. I Syrien, varifrån hon flytt, jobbade hon som advokat.

– Jag respekterar Sveriges lagar men jag tror att Sverige skulle behöva agera tidigare mot terrorister. Svenskarna bör också förstå att det är stor skillnad mellan muslimer och islamistiska grupper. Hela Europa måste ta hårdare tag mot terrorismen och dra tillbaka medborgarskapet från de terrorister som slåss i Syrien, Irak och andra länder.

Ralph Ibrahim, 37-årig syrier som bor i Avesta, är inne på samma spår.

– Jag blev glad när jag läste den här nyheten som förklarar vad Sverige ska göra mot terrorister. Sverige måste dessutom skärpa straffen och kontrollen inom landet och inte bara utomlands, om vi vill behålla Sverige som det underbara land det nu är. Så regeringen bör klippa terrorismens rötter inom Sverige, annars kommer det här fina landet snart lida av terrorism det med. 

"Hoppas lagarna införs så snart som möjligt"

51-årige Ather Albarak kommer från Irak och bor i Västerås.

– Jag hoppas att Sverige kommer att införa dessa lagar så fort som möjligt. De terrorister som reser iväg för att döda våra släktingar och oskyldiga måste straffas. Samt så tror jag att en lag där man drar tillbaka nationaliteten för de som åker för att strida skulle hindra en del från att resa. 

Där håller dock inte 25-årige Mouhamda Alawad, som kommer från Irak och bor i Malmö, med.

– Jag tror att de som är beredda att resa iväg för att döda människor inte bryr sig om ett medborgarskap. De som vill resa för att döda människor bryr sig inte om nationalitet, de bryr sig bara om att sabotera landet. Jag tror att man måste straffa personerna ifråga, de som bevisligen har för avsikt att slåss i Irak, Syrien eller andra länder.

LÄS MER: Säpo: "Vi har avvärjt flera terrorattentat mot Sverige"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.