Här är klippet som visar att våra fördomar om förorten inte stämmer

Vart får en tiggare mest hjälp – på Stureplan eller i Rinkeby? Se svaret i klippet här.


STOCKHOLM. Vart är det bäst att tigga egentligen?

Nyheter24:s samarbetspartner STHLM Panda fortsätter med sina sociala experiment. Den här veckan har de provat på att tigga på två olika platser i Stockholm. Att resultaten skiljer sig åt kan man lugnt säga. 

"Negativ bild"

Gruppen provar att tigga i Rinkeby och kring Stureplan. Den mediala bilden av Rinkeby visar ofta negativa saker och därför ville gruppen testa på det här. 

– Den vanliga bilden man får av Rinkeby har ofta fokus på det som är negativt. När vi tidigare utfört experiment har vi blivit uppmanade av vår publik att testa samma sak fast i förorten, säger Olle Öberg, som denna vecka agerar kameraman, och fortsätter:

– På vägen till Rinkeby efter att vi varit på Stureplan och inte fått någonting var vi nere och inte förhoppningsfulla alls. Vi tänkte att vi inte skulle få något där heller men hoppades på att någon kanske skulle hjälpa oss.

"Chockad"

Resultatet i Rinkeby visade sig vara häpnadsväckande. Konrad Ydhage som spelar den hemlöse mannen förklarar: 

– När jag på första försöket fick en slant blev jag lite smått chockad och när det bara fortsatte blev jag hoppfull och glad. Jag trodde aldrig att så många skulle hjälpa mig med tanke på hur jag blev behandlad när jag var på Stureplan.

Han fortsätter:

– Alla i Rinkeby gav mig givetvis inte pengar men jag blev bemött med respekt och värdighet av alla, på Stureplan kändes det som att jag var besvärande och många ignorerade mig eller gav mig en blick som är svår att beskriva om man inte själv upplevt den.

"Handlar om medmänsklighet"

Upplevelserna i Rinkeby blev många och känslosamma. 

– En man ursäktade sig med att han bara hade en krona och att han ville ge mer. Egentligen handlar det inte om hur mycket man ger utan hur man ger och kärleken och tanken bakom, säger Konrad Ydhage och fortsätter:

– Jag tror att om alla åtminstone såg varandra i ögonen och bemötte varandra med värdighet så skulle alla må bättre. Det handlar inte om ifall någon gav eller inte utan om något helt annat och medmänsklighet.

Se den rörande videon här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.