Rasism är ett problem inom yrkeskåren.
Rasism är ett problem inom yrkeskåren. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

7 exempel på rasism hos svensk polis

En ny studie visar att "blatteskämt" är vanliga på Polishögskolan. Här är sju tillfällen där polisen kritiserats för rasism.


Forskaren Malin Wieslander följde två klasser på Polishögskolan under sex veckor år 2010. Genom att lyssna på polisstudenterna och intervjua dem, både under och efter studietiden, kom hon fram till att det fanns en viss jargong bland poliserna. 

De skämtade om "blattar", "bögar" och "svennar" men försvarade sig med att de inte menade något illa. Dessutom upplevde några av dem att polisens värdegrundspolicy var verkningslös, skriver Metro.

Här är sju andra exempel på när polisen uppträtt rasistiskt.

1. "Apajäveln"

I samband med kravallerna i Rosengård år 2008 dök det upp en film som utspelar sig i en pikébil där en polisman gör rasistiska uttalanden. Bland annat säger han "Den lilla jävla apajäveln. Jag ska göra honom steril om jag får tag på honom". 


Källa  

2. Romregistret

Hösten 2013 avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen hade ett register över cirka 4000 svenska romer. I registret kunde man hitta namn på både barn och vuxna. Och polisens ursäkt? Det var bara en "analysfil". 

Källa 

3. ID-kontrollerna

I sin jakt på papperslösa utförde bland annat Stockholmspolisen omtalade ID-kontroller i tunnelbanan. Det var flertal personer med utländsk bakgrund som blev stoppade. Polisens arbetsmetoder, som ansågs rasistiska, väckte starka känslor och de fick motta enorm kritik från alla håll och kanter. 

Källa

4. Använde ord som "apjävlar" i Husby

När bilarna brann i Husby förra sommaren kom det fram uppgifter om polisens agerande mot både boende och medborgarvärdar i området. Till Expo berättade medborgarvärden Daniel Ghirmai att de fick höra ord som "neger" och "apjävlar". 

Källa

5. "Vill inte ha folk som dig i mitt land"

"Jag vill inte ha folk som dig i mitt land" sa en polis i Eskilstuna till en flykting vid namn "Mizra", som var på väg till sin praktikplats. I stället fick han följa med polisen för kroppsvisitering, blodprov och förhör. Polisen blev sedan JO-anmäld. 

Källa

6. Kallade en tjej "jävla blatte"

Zehraa Ahmadi blev kallad för "jävla blatte" av polisen när de omhändertog henne efter en utekväll i Malmö förra hösten. Något som polisen själva förnekar. 

Källa

7. Ordet "neger" användes i utbildning

Efter förnekelse om att det förekommer ett rasistiskt språkbruk inom polisen kunde Sydsvenskan avslöja att fiktiva namn i form av Neger Niggersson och Oskar Neger använts i en intern utbildning för ett femtiotal poliser. 

Källa

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.