Tingsrätten friar mannen.
Tingsrätten friar mannen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

"Trodde inte att kvinnan sov" – frias från våldtäkt

En man i Lund döms inte för våldtäkt, då det inte går att bevisa att kvinnan sov vid tiden för det påstådda övergreppet.


Kvinnan skrek nej – han friades

I ett uppmärksammat våldtäktsfall i våras frikände Lunds tingsrätt en man från misstankarna om våldtäkt, trots det att kvinnan flera gånger skrikit nej.

– Hon stönade fram tunna och lätta nej. Sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer, sa mannen då i förhör. 

LUND. Återigen har en dom i Lunds tingsrätt väckt starka känslor. I våras friade de en man i ett uppmärksammat våldtäktsmål och under gårdagen skedde en liknande dom.

En kvinna som anmält en man för våldtäkt säger att hon sov när mannen våldtog henne. Hon menar också att hon ska ha somnat påklädd i soffan och att mannen sedan ska ha klätt av henne. 

– Det räcker inte bara att säga att hon sov, det krävs ytterligare bevisning annat än kvinnans ord, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt, till SVT. 

Uppfattade passivt samtycke

Till skillnaden från kvinnan säger mannen att hon inte alls sov och att han uppfattade ett passivt samtycke till sex från hennes sida. 

Anledningen till att mannen inte döms till våldtäkt är att beviskraven inte har räckt. Å ena sedan har det inte gått att bevisa bortom rimlig tvivel att kvinnan faktiskt sov, och å andra sidan kan man inte heller bevisa att mannen förstått att kvinnan sov, skriver SVT

Sömnforskare tveksam

Även en sömnforskare var inkopplad i rättegången och menade att det inte var troligt att kvinnan skulle kunnat ha sova sig genom samlaget som även innefattade oralsex. Dock ville han inte utesluta det. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 20 april

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.