- Foto: Privat / TT Bild

Vill göra styrelserna jämställda – listar 800 kvinnor som platsar

Med hjälp av en databas som innehåller 800 namn på kvinnor som har det som krävs för att sitta i bolagsstyrelser tar Camilla Wagner nu sikte på att göra styrelserna mer jämställda.


SVERIGE. Camilla Wagner har sedan år 2000 jobbat med och varit intresserad av jämställdheten i näringslivet. Hon har varit chef för Veckans ledarskap och var ansvarig för Veckans Affärers lista VA kvinna, som ges ut varje år, där de bland annat listar näringslivets 125 mäktigaste kvinnor varje år. Nu tar hon sikte på att göra Sveriges bolagsstyrelser med jämställda. 

Övervägande majoritet män i styrelserna

I dag jobbar hon med jämställdhet och värderingar som konsult och nu senast har hon varit med och tagit fram en lista på 800 kvinnor som platsar i bolagsstyrelser.

– Jämställdhetsdebatten i bolagsstyrelser kom igång på riktigt i början av 2000-talet när Margareta Winberg hotade med kvotering, säger Wagner till Nyheter24 och fortsätter:

– Det började gå uppåt, men nu har det stått och stampat ett tag.

Vid en genomgång av vilka som sitter i styrelserna framkom det att bara 2 000 av 12 000 är kvinnor. 

För kvotering

Wagner har länge varit positiv till kvotering, men anser att nu att det tåget har gått eftersom det skulle dröja för länge innan en sådan lag var på plats.

– Det skulle ta för lång tid, jag vill ha förändring nu.

Vill visa att det finns kvinnor – svart på vitt

Och det menar hon kan hända med hjälp av en databas hon har tagit fram tillsammans med företaget Invest In Relations. I den ryms namnet på 800 kvinnor som besitter de egenskaper och den bakgrund som valberedningar kräver.

– Jag har alltid hävdat att det visst finns kvinnor som platsar när folk har sagt motsatsen. Nu vill jag visa det svart på vitt också, säger Wagner.

Hon menar att hon jämt hör att kvinnor inte har rätt bakgrund för att sitta i bolagsstyrelser, men att det inte stämmer. I en databas finns nu 800 kvinnor kartlagda och de har alla den bakgrund som krävs, enligt Wagner.

Vilken bakgrund ska man ha för att platsa på listan? 

– Man ska ha varit VD eller haft ett stort affärsansvar för ett företag som platsar bland de 500 största i Sverige, det vill säga de som omsätter minst en och en halv miljard.

Vilken roll har du haft i arbetet med listan? 

– Min viktigaste uppgift börjar egentligen nu. Jag ska matcha ihop kvinnorna i databasen med olika styrelser.

Det finns ju liknande listor redan, vad särskiljer er? 

– Man kan inte själv anmäla sig till vår databas. Vi har dammsugit näringslivet på personer med de meriter som valberedningarna efterfrågar.

Enligt DN har flera tunga aktörer redan bokat in möten med Wagner inför valberedningsarbetet. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.