SVT har klippt om Pippi.
1 av 2
SVT har klippt om Pippi. - Foto: Faksimil SVTPlay
Det hela sker i en nyutgåva.
2 av 2
Det hela sker i en nyutgåva. - Foto: Faksimil SVTPlay

Nu klipps rasismen bort ur Pippi-serien

SVT tar tag i gammal rasism och har gjort om flera scener i en nyutgåva av Pippi Långstrump.


Ny version sänds i vinter

Den nya versionen kommer att visas på SVT:s barnkanalen i december.

Förutom själva klippningarna har även ljud- och bildkvalitén förbättrats skriver SVT.

Teveserien ”Här kommer Pippi Långstrump”, som för första gången sändes för första gången 1969 har klippts om inför en ny dvd-utgåva, uppger SVT. Bland annat har en scen där Pippi refererar till sin pappa som "negerkung" gjorts som så att hon istället bara kallar honom för "kung".

Ytterligare en scen där Pippi sträcker ut huden vid sina ögon för att efterlikna "en kines" har gjorts om. Ett beslut som tagits av SVT själva eftersom att det gamla materialet kan vara stötande för en ny publik.

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT.

"Får leva med att saker förändras"

Det hela har godkänts av Saltkråkan AB, som förvaltar rättigheterna till Astrid Lindgrens verk och deras vd Nils Nyman säger att han tror att Astrid Lindgren själv inte hade haft några problem med den nya klippningen. 

– Min uppfattning är att hon skulle säga: ”Absolut, det här gör inte historien sämre och det finns en chans att folk tar illa upp”. Hon var väldigt noga med att man inte rörde i hennes verk, men också väldigt pragmatisk när det behövdes, säger Nyman till SVT.

Han säger också att de som eventuellt saknar de gamla versionerna får anpassa sig.

– Haha, jag tror att de får leva med att saker förändras, säger Nyman till SVT.

Se en av de nya scenerna här.

/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.