Tiggare tvingas betala för sina platser.
1 av 3
Tiggare tvingas betala för sina platser. - Foto: TT Bild
Det kan röra sig om summor upp till 2 000 kronor.
2 av 3
Det kan röra sig om summor upp till 2 000 kronor. - Foto: TT Bild
Okända män driver ofta in hyrorna.
3 av 3
Okända män driver ofta in hyrorna. - Foto: TT Bild

Tiggare tvingas betala tusentals kronor – för en trottoarplats

Från 400 upp till 2 000 kronor. Så mycket kan en tiggare tvingas betala för sin plats på trottoaren. Grupper har delat upp staden och kontrollerar platserna, skriver DN i en granskning.


Flera tiggare tvingas betala upp till 2 000 kronor i hyra för en trottoarplats i storstaden, skriver Dagens Nyheter. 

Tidningen rapporterar att det finns personer som organiserar resor för fattiga människor från Bulgarien och Rumänien. Männen betalar resan och "kostnaden" för trottoarplatsen. Den summan ska sedan tiggas ihop och återbetalas inom några veckor, annars blir skulden större.

Tiggare som gått till polisen förklarar att de lovats mycket, men att de ofta blivit skuldsatta. De som kommer hit är fattiga, utsatta och saknar ofta kunskap om vad 1 000 svenska kronor motsvarar i bulgariska lev eller rumänska lei.

Tiggare slagit larm

DN har också pratat med tiggare och gatumusikanter som tagit sig till Sverige på egen hand. Flera berättar att de fått besök av "en okänd man" som krävt dem på summor omkring 1 000 kronor för trottoarplatsen. 

– Jag har spelat musik här i flera år, men den här sommaren kom en man och krävde mig på 1 000 kronor för att jag skulle få stå och spela på platsen i city, säger en rumänsk man till DN.

"Alla inte drabbade"

Bienvenido Flores jobbar med gruppen EU-migranter som kommer hit och tigger. Även han har blivit varse om förhållandena. 

– Tiggare i Kista och Nyköping har slagit larm om att okända män kommer fram till dem och kräver dem på mellan 1 000 till 2 000 kronor för att få sitta på sin plats och tigga, säger han till DN och fortsätter:

– Alla är givetvis inte drabbade av detta. Det finns många som uppger att de inte betalar för sin tiggarplats men jag upplever ändå att en majoritet av tiggarna är systematiskt hitlockade och skuldsatta på något sätt.

Svårt med bevisning

Att människor exploateras och utnyttjas på det här viset är ofta svårt att ingripa mot. En polis som DN har pratat med uppger att det handlar om svårigheter med bevis, informationsbrist och att det som anmäls sällan uppfyller brottet människohandel. 

"Det stämmer inte"

Anna Silver driver föreningen HEM. Hon har nära kontakt med tiggare i Stockholmsområdet och hon delar inte bilden som presenteras av Flores.

– Det stämmer överhuvudtaget inte. Det har säkert förekommit några gånger att någon försöker tjäna pengar på en plats. Men det är inte organiserat på det vis som DN och Bienvenido Flores påstår, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Ofta har de inte råd att ta sig hit. Någon lånar ut pengar till dem och när de inte har råd att betala tillbaka kan det uppstå konflikter. Det är ganska naturligt. Men det handlar inte om en organiserad skuldindrivning. Då hade vi känt till det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.