Läraren tog upp elevens väska och anspelade på muslimer och IS.
1 av 3
Läraren tog upp elevens väska och anspelade på muslimer och IS. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Läraren menar att han varit med om "liknande situationer i bland annat Israel där man kollat efter bomber".
2 av 3
Läraren menar att han varit med om "liknande situationer i bland annat Israel där man kollat efter bomber". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Rektorn, som är i Tyskland, säger att hon är väldigt bekymrad och ska ta tag i det här på måndag.
3 av 3
Rektorn, som är i Tyskland, säger att hon är väldigt bekymrad och ska ta tag i det här på måndag. - Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren

Lärare letade bomb i elevs väska – hänvisade till IS

En gymnasielärare anklagas för att ha kränkt en muslimsk elev. Läraren kollade elevens väska i jakt på bomber och hänvisade till IS.


Lärare fick inte vara med

Nyheter24 har tidigare skrivit om en skånsk skola där en kvinnlig lärarstudent hindrades från att vara med under en lektion, på grund av sin hudfärg.

Läraren ska ha sagt nej med motiveringen att "eleverna skulle 'hämmas' av att ha en 'svart lärarkandidat" i klassrummet.

Läs mer här.

STOCKHOLM. Förra veckan kränktes en elev av en gymnasielärare i Stockholmsområdet på grund av sin religiösa bakgrund. Det hela hände när eleven gick på toaletten och läraren tog tag i elevens väska, enligt eleven. 

– Han sa att man inte kan vara säker på att det inte finns någon bomb i väskan, med tanke på muslimer och IS. Sen hade han börjat känna på väskan och väga den med handen för att se att det inte var någon bomb i den, berättar eleven för Nyheter24.

Skyller på tidigare händelser

Eleven kom tillbaka till klassrummet och den chockade klassen berättade om vad som hänt. Han och några klasskompisar gick för att prata med rektorn. 

– Vi hade sedan ett möte med lärare och rektorn. Hans ursäkt är att han kollade min väska för att han ville vara försiktig, han har varit med om liknande händelser där man trott att det varit en bomb i väskan, säger eleven och fortsätter. 

– Men han kan inte ha varit rädd, han visste att det var min väska. 

Läraren bad om ursäkt men eleven kände sig så pass kränkt att han inte mottog den. Eleven vill anmäla men rektorn säger att hon inte kan hjälpa till med det.

– Det är en grov kränkning jag har utsatts för. Och rektorn vill inte hjälpa mig att anmäla på något sätt. 

Heilade i klassrummet

Det är inte första gången som läraren gjort övertramp i klassrummet. 

– En gång gjorde heilade han, men inte ens då gjorde rektorn något. Nu vet jag att rektorn inte står på elevernas sida, säger eleven. 

Rektorn bekräftar

När Nyheter24 kontaktar rektorn säger hon att läraren inte visste om vems väska det var. 

– Han hade sett en väska i fönstret och frågade vems den var. Han sa att man ska vara vaksam med tanke på IS, han har ju varit med om det förr. Han har varit i Israel. Men enligt honom var det inte riktat mot någon enskild elev.

Men är det inte märkligt att anta att det är en bomb i en väska i ett klassrum och hänvisa till IS och muslimer?

– Ja det är jättedumt och knäppt. Men jag vill fortfarande utreda vad som hänt då jag inte pratat med någon elev som var med i klassrummet. Jag har aldrig varit med om det här tidigare. 

Heilhälsningen var pedagogisk

Hur ser du på att samma lärare gjorde heilhälsningen i klassrummet?

– Ja det kom ju fram på det mötet, det hände på två år sen. Han kommer ju aldrig mer göra det. Han gjorde det ur en ur en pedagogisk synpunkt för att de skulle komma ihåg en formel. Det var dumt men de kom ju ihåg formeln.  

Så det är ok att göra heilhälsning i pedagogiskt syfte?

– Det är inte acceptabelt. 

Hur ska ni se till att det här inte händer igen? 

– Vi ska skapa ett arbete som berör kränkningar och främlingsfientlighet. 

Rektorn säger att hon är bekymrad över händelsen och att hon ska ta tag i det på riktigt när hon kommer hem. 

Jag har varit i Tyskland i några dagar. Men det är inte acceptabelt någonstans att man ska känna sig kränkt. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!