Joanna Rubin Dranger vill ändra bilden av professorn.
Joanna Rubin Dranger vill ändra bilden av professorn. - Foto: Google/Privat

Efter 7-årigs flickas uppmaning – nu samlar hon in bilder på kvinnliga professorer

Joanna Rubin Dranger startade en tävling som uppmanar folk till att bidra med bilder på kvinnor som professorer.


Mer om tävlingen

Skicka in ditt bidrag till joanna.rubin.dranger@konstfack.se senast 1:a december 2014.

(Bilden får Max vara 4,5 MB.) Skriv "Professor" i ämnesraden och glöm inte att skriva namn och kontaktuppgifter.

Mer om tävlingen här.

STOCKHOLM. Joanna Rubin Dranger, professor i illustration på Konstfack, utlyste igår en bildtävling där vem som helst kan skicka in sina bidrag på kvinnliga tecknade figurer.

Gör man en snabb bildgoogling på ordet "professor" så får man nämligen upp – nästan uteslutande – bilder på gråhåriga män iklädda vita rockar. Ingenstans syns en kvinna till.

– Jag fick reda på att en förälder hade skrivit ett inlägg på Facebook där hon hade nämnt att dotter Amanda hade fått intrycket att endast killar kunde bli professorer, säger Joanna Rubin Dranger till Nyheter24.

Skickade vykort

Rubin Dranger uppmanades, tillsammans med andra professorer, att skicka ett brev eller ett vykort till Amanda för att visa att man visst kan vara tjej och professor.

Sagt och gjort. Veckan senare hade Amanda mottagit flera brev från flera olika kvinnliga professorer.

– Amanda sprang till postlådan varje dag för att kolla om hon hade fått brev och det hade hon ju, så det var jätteroligt. Jag funderade över att ett så litet barn redan hade fått en så stark bild av att bara män kan bli professor.

Få in mångfalden

För att ändra bilden av professorer startade hon därför tävlingen och för att få folk att börja tänka kring de bilder vi har av olika yrken. Förhoppningen är att få in mångfalden i bilderna.

– Ser man inte sig själv avspeglad i bilderna då händer precis det som Amanda var med om – nämligen att man medvetet eller omedvetet stänger av möjligheter som man inte ens har reflekterat över. Normen är så stark. Varje enskilt exempel kan inspirera tusentals människor till att göra någonting nytt och bra, Malala är ett exempel på en som säkert kommer att inspirera många unga att tro att de kan förändra världen, säger Rubin Dranger och fortsätter:

– Vår kultur är visuell, de bilder vi konsumerar kan vara mer avgörande än den fysiska verkligheten för hur vi uppfattar världen. Det som vi ser i bilder skapar våra inre bilder av hur vi uppfattar omvärlden och oss själva.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ocks bilden av att en professor är en man?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.