Enligt polisen har man "aldrig tidigare sett den här omfattningen".
1 av 4
Enligt polisen har man "aldrig tidigare sett den här omfattningen". - Foto: TT Bild
Det blir allt vanligare att män tvingar in sina flickvänner i prostitution.
2 av 4
Det blir allt vanligare att män tvingar in sina flickvänner i prostitution. - Foto: TT bild
"Loverboysyndromet" blir allt vanligare.
3 av 4
"Loverboysyndromet" blir allt vanligare. - Foto: TT bild
"Loverboysyndromet" innebär att män i relationer säljer sina flickvänner till andra män – och tar pengarna.
4 av 4
"Loverboysyndromet" innebär att män i relationer säljer sina flickvänner till andra män – och tar pengarna. - Foto: SCANPIX NORWAY

Prostitutionen ökar – nu säljer männen sina flickvänner

"Loverboysyndromet" blir allt vanligare. Det innebär att män i relationer säljer sina flickvänner till andra män – och tar pengarna.


Prostitutionen ökar explosionsartat

Den senaste tiden har prostitutionen i Sverige ökat lavinartat. 

Enligt Expressen kan man se en ökning veckovis och det är allt fler unga kvinnor som luras till Sverige från Östeuropa. 

Det kallas "Loverboysyndromet", det som blir allt vanligare i Sverige och som gör att kvinnor blir tvingade att prostituera sig. Det är nämligen på deras partners order som de säljer sina kroppar till andra män. Ofta för att den de är kära i och lever med är skuldsatt eller av någon annan anledning behöver pengar. Deras pojkvän blir även deras hallick, skriver Dagens Nyheter. 

Det är inte heller ovanligt att kvinnor i samband med att hon blir gravid tvingas in i prostitutionen, eftersom deras män hävdar att det är enda sättet att säkra barnets framtid.

Begreppet "loverboys" är internationellt och att män agerar hallickar till sina flickvänner är vanligt världen över, vilket det inte har varit i Sverige. Men så är det inte längre. Enligt Stockholmspolisens prostitutionsgrupp har omfattningen av problemet ökat. 

– Det är inte helt nytt, men vi har aldrig sett den här omfattningen, säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp till Dagens Nyheter. 

Ofta levt svåra liv

Enligt honom har kvinnorna som blir utsatta ofta levt i fattigdom och haft ett svårt liv, vilket gör att männen de sedan blir kära betyder väldigt mycket för dem.

Häggström menar att det leder till att det är svårt att utreda prostitution som faller inom ramen för "loverboysyndromet". Kvinnorna ser det som något de gör för sin och mannens framtid, snarare än att de faktiskt blir utnyttjade, vilket är fallet då männen försvinner med pengarna.

Enligt Dagens Nyheter finns det till och med fall som har lagts ned på grund av att hallicken och den prostituerade har varit gifta, trots att det har handlat om koppleri. 

– På så vis får de ett starkare rättsligt skydd. Man ska inte låta sig förledas i tron om att det rör sig om något annat än ett rent utnyttjande för ekonomisk vinning från männens sida. Hallickarna ligger alltid steget före, säger Simon Häggström till Dagens Nyheter

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.