Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado.
Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado. - Foto: TT

Spice fortsätter att skada – sju förgiftade på en dag: "Epidemi"

"Det är en oroande utveckling för vi ser att det blir allt vanligare".


Om Spice:

Spice är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider som sägs ge ett väldigt starkt, cannabisliknande rus.

Flera av de aktiva ingredienserna narkotikaklassades i Sverige den 15 september 2009.

VISBY. Nätdrogen spice fortsätter att skörda offer i rasande takt. Den senaste tiden har en rad incidenter rapporterats runt om i hela landet, nu allra senast från gotländska Visby. Bara under det senaste dygnet ska sju personer ha förts till sjukhus, rapporterar SVT:s Östnytt.

– Innehållet i Spice varierar kraftigt med flera olika mycket potenta substanser, varför drogen är mycket oberäknelig och effekterna svårförutsedda. Varianter av drogen är lättåtkomliga via näthandel varför vi manar föräldrar att vara uppmärksamma, säger överläkaren Franz Rücker och ST-läkaren Lars Östman på Intensivvårdsavdelningen vid Visby lasarett, i ett gemensamt uttalande.

"Som en epidemi"

Flera av de personer som kommit in till Visby lasarett har varit medvetslösa och deras tillstånd har varit att betrakta som livshotande. Det ska ha handlat om såväl ungdomar som vuxna som drabbats.

– Det har varit som en epidemi. Det är en oroande utveckling för vi ser att det blir allt vanligare, säger Rücker till Östnytt.

Fler sorter ska förbjudas

Samtidigt kommer uppgifter om att ytterligare ett 20-tal variationer av spice ska klassas som hälsofarliga – det är i alla fall vad Folkhälsomyndigheten tänker föreslå till regeringen.

– Vi inser att man inte löser problemet med att unga är intresserade av att röka spice. Det är ingen totallösning att förbjuda dessa sorter. Det är snarare ett verktyg för myndigheterna, polis och tull, så att de får en snabbare väg att agera, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten till Östnytt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.