Fler asylsökande väntas i 2015.
Fler asylsökande väntas i 2015. - Foto: Drago Prvulovic MalmBild AB / Drago Prvulovic

Så många asylsökande väntas komma 2015

Asylsökande till Sverige ökar och nästa år väntas man slå rekord i antal sökanden.


SVERIGE. Flyktingströmmen till Sverige ökar för varje år och sedan i somras tar Sverige emot cirka 2 000 asylsökande personer i veckan, skriver SVT.

I år har Sverige tagit emot 83 000 personer – men nästa år väntas 16 000 fler söka sig till Sverige.

Slår rekord

Siffran kommer att landa på 95 000 personer – vilket kommer att slå rekordet då Sverige tog emot 83 000 flyktingar från Balkan i 1992.

– Det här är en annan situation än Balkan. 1992 var en tillfällig topp, nu ser vi inte att flyktingströmmen kommer att avta. Konflikten i Syrien tror vi inte kommer att mattas av, Irak är på väg åt fel håll, Afghanistan är osäkert och vi ser heller ingen ljusning i diktaturens Eritrea, säger Michael Ribbenvik, Migrationsverkets operative chef, till SVT.

Skapat irritation

Migrationsverket har sedan tidigare haft problem med asylboenden, då det har skapat irritation i olika kommuner som sällan fått någon förvarning om att det ska öppnas ett boende.

– Jag förstår frustrationen hos vissa kommuner men det är lagen om upphandling som styr när vi letar tillfälliga asylboenden. Vi får inte meddela kommunen förrän upphandlingen är klar och då måste vi snabbt in med de asylsökande, säger Ribbenvik till SVT.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!