Emil Källström (c), Anna Kinberg Batra (m), Erik Ullenhag (fp) och Jakob Forssmed (kd) presenterade i dag Alliansens budget.
1 av 3
Emil Källström (c), Anna Kinberg Batra (m), Erik Ullenhag (fp) och Jakob Forssmed (kd) presenterade i dag Alliansens budget. - Foto: TT Bild
2 av 3
- Foto: TT Bild
3 av 3
- Foto: TT Bild

De vill höja skatten på alkohol och tobak – med sex miljarder

För att finansiera sin budget vill allianspartierna bland annat höja skatten på alkohol och tobak – samtidigt är man överens med regeringen om migrationspolitiken.


Temat på den presskonferens som defyra allianspartierna höll idag på förmiddagen var vikten av atthålla ordning i finanserna, och hur pass välskött den svenskaekonomin är efter åtta år av alliansstyre.

I sin skuggbudget, som ska läggas sommotförslag till Socialdemokraternas budget, lade Alliansentyngdpunkt på att underlätta för företag och att fortsätta påden förra regeringens tankar om till exempel valfrihet i välfärden.

Vill höja med sex miljarder

För att uppnå överskott istatsbudgeten planerar alliansen bland annat att höja tobaks- ochalkoholskatten med sammanlagt sex miljarder kronor fram till 2018. 

Detta för att ta itu med folkhälsoproblemen, skriver alliansen i sinbudgetmotion.

Är överens med regeringen om pengar till invandring

Men när de fyra partierna fick frågorom hur Sverigedemokraterna kommer att ställa sig till bugdeten såblev svaret mer otydligt. Däremot kommer inte alliansens budget attskilja sig från regeringens när det gäller satsningar påmigration och integration.

– Vi skiljer oss i princip inte mot regeringen vad gäller kostnader för migration och integration, sa moderaternas Anna Kinberg-Batra under presskonferensen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är rätt att höja skatten på alkohol och tobak?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.