1 av 4
- Foto: Privat/TT
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Privat

Totte torterades ihjäl i tvättmaskin – nu söker familjen förövaren

Totte försvann i somras. Familjen letade febrilt men månader senare möttes de av den ofattbara nyheten.


Totte

Fallet har bland annat uppmärksammats av SVT och VK. Vet du något om fallet? Kontakta polisen på 114 14.

Här kan du besöka Tottes Facebooksida.

UMEÅ. Det var i slutet av sommaren som Erica Nyback med familj flyttade från Hörnefors till Umeå. Med sig hade de katten Totte

Två veckor efter flytten försvann Totte.

– Vi tänkte att det inte var så konstigt då han var ny här och säkert bara kollade in området, säger Erica.

Det var på lördagen.

– Så på tisdagen läste jag i Västerbottens-kuriren att en katt torterats i en tvättmaskin. Jag fick så klart en klump i magen, men det stod att polisen hämtat katten för att kolla id-märkning så jag tänkte att de nog hade hört av sig om det var Totte.

Började leta

Tiden gick och familjen Nyback glömde inte den torterade katten. De började söka efter Totte, och tänkte att han kanske var på väg tillbaka hem till Hörnefors. Men i slutet på förra veckan fick de ett samtal som kom att vända upp och ner på tillvaron.

– Djurskyddet här i stan ringde mig. Jag hann bli glad och tänka att de nog hade hittat honom.

Så var tyvärr inte fallet, utan det var Totte som hade torterats till döds i tvättmaskinen.

– De ville kolla om vi fått informationen om vår katt. Kvinnan som ringde berättade vad han råkat ut för, och sa att de redan den 5 september hade mejlat mina uppgifter till polisen. 

Polisen hade dock missat att höra av sig. 

– Jag är inte bitter på polisen, och de beklagade verkligen. Det är ledsamt att vi hamnat i kläm, men jag förstår att det inte var medvetet utan ett mänskligt misstag. 

Letar efter förövaren

När Erica till slut kom i kontakt med polisen fick hon ta del av förundersökningen. Utredningen är inte nedlagd, säger hon, men ingen jobbar i dagsläget aktivt med den.

Familjen beslutade sig därför för att ta saken i egna händer.

– Vi vill få ett avslut på det här och att man ska hitta de skyldiga. Inte bara för hämd, utan för att det gör ont i hjärtat för både Tottes skull och personerna som gjort det här. De behöver hjälp, och därför vill vi hitta dem.

Utfäst belöning

Via en Facebooksida som startats för Totte söker familjen nu tips som kan leda till förövarna hittas. Dessutom har de utfäst en belöning, och fått oväntad draghjälp från allmänheten.

– Gensvaret är helt otroligt och det är många som vill bidra. 

Belöningen startade på 7 500 kronor, men är efter donationer uppe i 13 000.

– Det har hört av sig massvis med människor, men jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Tanken var inte att det skulle vara en insamling, och jag anser egentligen att om man vet något ska det inte behövas en belöning.

"Hoppas de anmäler sig själva"

Det största målet är att informationen ska spridas vidare. Hittills är det ingen som har hittat något som kan leda till gärningsmannen. 

– Jag hoppas att de skyldiga anmäler sig själv, inte för att slippa betala pengar, utan för deras egen skull. De kommer att åka fast, det är min fulla övertygelse och vi kommer inte att ge oss. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!