Kan finans i Sverige.
1 av 2
Kan finans i Sverige. - Foto: TT Bild
Terror-armén IS använder med största sannolikhet svenska vapen.
2 av 2
Terror-armén IS använder med största sannolikhet svenska vapen. - Foto: TT BIld

Avhoppare: IS finns närvarande i Sverige

En avhoppare berättar för norska NRK om hur terrorgruppen IS finns i Europa och Sverige.


Den hänsynslösa terrorgruppen IS finns i Sverige – det säger en avhoppare till norska NRK. Avhopparen, som ska ha lämnat terrorsekten för några månader sedan, säger till tv-kanalen att det finns sovande terrorceller runt om i Europa.

Bland annat hävdar han alltså att det ska finnas i Sverige, skriver NRK.

Rekryterar för Europa

Det handlar inte enbart om personer som befunnit sig i krigszoner, utan personer kan komma att värvas direkt till de europeiska cellerna. Avhopparen, som själv varit delaktig i rekrytering under hans tid i terrorgruppen, då han bland annat befann sig i Syrien berättar för NRK hur det kan gå till.

– Om någon med till exempel brittiskt medborgarskap kontaktar mig för att ta värvning så kan han få besked om att stanna där han är för att vi kan använda honom på andra sätt, säger källan till tv-kanalen.

Nyheter24 har sökt den svenska säkerhetspolisen för en kommentar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.