Jonas skrev ett inlägg på Facebook efter att ha fått kontakt med en man som tigger.
1 av 2
Jonas skrev ett inlägg på Facebook efter att ha fått kontakt med en man som tigger. - Foto: Privat
Jonas.
2 av 2
Jonas. - Foto: Privat

Jonas gav tiggaren ett jobb: "Det är en hemsk grej egentligen"

Till en början hade Jonas inte så mycket att ge mannen som satt på gatan och tiggde. Men efter att funderat i någon dag gick han tillbaka och erbjöd honom ett tillfälligt jobb.


MALMÖ. För någon dag sedan gick Jonas Earendel förbi en tiggare. Han hade inga pengar att ge den drygt 45-åriga mannen som satt på gatan men erbjöd honom en cigarett.

De inledde en konversation och mannen frågade om Jonas kunde erbjuda honom ett jobb – något han inte kunde eftersom han själv var arbetslös.

I dag, under måndagsförmiddagen, gick Jonas tillbaka till mannen, gav honom lite pengar och erbjöd honom att måla om hos Jonas.

– Det är en fruktansvärd grej egentligen, jag är lite anti sådana här saker där man lyfter fram den vita mannens goda gärning när det är deras situation som borde lyftas. Han har en son på sjukhus och sover under en bro tillsammans med sin mamma. Det är så jäkla hemskt, säger Jonas till Nyheter24.

"Var väldigt ursäktande"

Under förmiddagen var mannen hos Jonas och hjälpte till med att slipa och måla om i ett rum hos Jonas.

– Det gick väldigt bra, men han var väldigt ursäktande och liten och det är hemskt att se. Det är en vanlig människa men han var så "underlägsen" på grund av sin livssituation. 

Jonas försökte få mannen att känna sig så bekväm – som det var möjligt – med tanke på den ändå annorlunda situationen. Han bjöd på fika och lunch och försökte samtala med mannen vars engelska inte var den bästa även om de kunde göra sig förstådda.

– Han verkade ha bråttom härifrån, det var en ganska obekväm situation vilket är förståeligt. Jag tänker inte på att jag är rik på något sätt, för jag är arbetslös just nu, men shit vad mycket jag ändå har. Jämfört med mina kompisar så är jag fattig men jämfört med honom så är jag rik, rik, rik.

"Ingen vill tigga"

Jonas betalade mannen 400 kronor för tre timmars arbete och ställde sig kluven till hur han skulle värdera mannens arbete. I morgon kommer mannen tillbaka för att slutföra det sista som är kvar.

– Alla pratar om organiserad tiggeri och att vi ska "avskaffa" tiggeriet men det är långt ifrån sanningen. Nu fick jag direktkkontakt med en människa som är mitt i det. Det är bara så hemskt att se den här kompetenta yrkesmänniskan som är så i underläge och här sitter jag som förvisso arbetslös men ändå jätterik och har det jättebra. Ingen vill tigga, avslutar Jonas.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja bidra till att hjälpa de mer utsatta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

I 172 år har den kända skinnbutiken lockat till sig turister, sommargotlänningar och öbor. Men nu tvingas Visbys äldsta affär att stänga.

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.