Här är gänget som överraskade Göte.
1 av 6
Här är gänget som överraskade Göte. - Foto: Privat
Han fick en ros av varje person som tack för att han stod upp mot rasism.
2 av 6
Han fick en ros av varje person som tack för att han stod upp mot rasism. - Foto: privat
Ungdomarna åkte hem till Göte och hans fru Gun för att hylla honom.
3 av 6
Ungdomarna åkte hem till Göte och hans fru Gun för att hylla honom. - Foto: privat
Hela gänget.
4 av 6
Hela gänget.
Ahmed och Mohammed drog igång hela grejen.
5 av 6
Ahmed och Mohammed drog igång hela grejen. - Foto: privat
Här är Ahmed och Mohammed med Göte.
6 av 6
Här är Ahmed och Mohammed med Göte. - Foto: privat

Göte attackerades och stod upp mot rasism – här hyllas han

En rånare överföll i oktober Göte Sörensson, 84, vid en bankomat i Eskilstuna. Nu hyllas han av Ahmed, Mohammed och ett dussintal ungdomar för hur han stod upp mot rasism efter attacken.


Göte Sörensson, 84, stod vid bankomaten när en okänd man attackerade honom. En kamera visar hur Göte försvarar sig mot attacken och skrämmer bort mannen. 

Men för Eskilstuna-kuriren berättar Göte hur traumatiserande händelsen var och hur han blev extra ledsen över det faktum att rånaren råkade vara mörkhyad. Han ville nämligen inte att händelsen skulle spä på rasismen

– Jag tänkte fan han är svart, och det tyckte jag var synd för de är så jävla hatade här, särskilt de färgade som bor här, säger Göte Sörensson till Eskilstuna-kuriren efter incidenten. 

"Skyll inte brotten på våra invandrare"

Göte hade en hel del att säga till de främlingsfientliga krafter som ville använda händelsen i propagandasyfte. Det uppmärksammade Ahmed Ali, 26, och Mohammed Wasis, 27. 

– Eftersom rånaren fanns med på bild så spreds videon viralt på olika typer av media. Göte blev intervjuad av Eskilstuna-kuriren och hans budskap var väldigt starkt... "Skyll inte brotten på våra invandrare", säger Ahmed Ali, till Nyheter24

"Vi måste hylla honom"

– Göte gick ut offentligt för att lägga locket på mot alla främlingsfientliga kommentarer. Inte nog med det sa han även: "tänk om han verkligen behövde pengarna"? Alltså rånaren. Jag och min vän tänkte "vilket stort hjärta, vi måste hylla honom", och det gjorde vi, säger Ahmed Ali.

Killarna tog kontakt med flera skolor innan de fann anti-mobbningsgruppen "Care for you". Flera personer ur gruppen som går i årskurs 7-9 följde med och överraskade Göte och hans fru med blommor. 

"Han fick ju tårar"

– Nu när vi träffade honom och fick prata med honom och hans fru var det en sån upplevelse, wow vilken stor människa! Jag hade haft kontakt med Gun innan och hon hade sagt till honom att det var några, en eller två som skulle komma. När han väl öppnade dörren stod vi där, mer än femton och han fick ju tårar liksom. Det var fantastiskt att uppleva, säger Ahmed Ali och fortsätter:

– Här i Eskilstuna är det mycket skit, det finns mycket kriminalitet som speglas utåt. En stor majoritet är dock bra människor som aldrig får höras eller synas, så det här är något att vara stolt över. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!