Under annandagen har utredningen kring attacken mot moskén fortsatt.
1 av 3
Under annandagen har utredningen kring attacken mot moskén fortsatt. - Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
Säpo är inkopplad med anledning av att det kan finnas politiskt motiv bakom attacken.
2 av 3
Säpo är inkopplad med anledning av att det kan finnas politiskt motiv bakom attacken. - Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
De utesluter dock att det rör sig om ett terrordåd. Även experter varnar för att kalla attacken för det.
3 av 3
De utesluter dock att det rör sig om ett terrordåd. Även experter varnar för att kalla attacken för det. - Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG

Säpo om attacken mot moskén: "Kan inte kalla det terrorbrott"

Säpo är nu inkopplad i utredningen kring brandattacken mot moskén i Eskilstuna. Dock varnar de och experter för att kalla händelsen för ett terrorbrott.


ESKILSTUNA. Säpo har nu kopplats in i utredningen kring brandattacken mot moskén i Eskilstuna. Detta för att bidra med sin kunskap om brottsaktiva miljöer säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

– Det här är ett allvarligt brott. När man ser den här typen av brottslighet kan det finnas politiska motiv bakom, säger hon till Nyheter24.

Kan det klassas som ett terrorbrott?

– Det kan vi inte kalla det för i nuläget. Det krävs flera kriterier som ska vara uppfyllda. 

Inte ett terrorbrott

Även förundersökningsledaren Lars Franzell vill inte benämna detta som ett terrorbrott. 

– Det är en grov mordbrand. Innan jag får tillräckligt med uppgifter om saker kan jag inte säga något, säger han till Nyheter24.

Under fredagen har de undersökt moskén som enligt Lars Franzell är så brandskadad att man just nu inte kan säga något om brandförloppet. Först på lördagen kommer han att veta mer. 

 Säpos inblandning stor betydelese

Säpos inblandning har stor betydelse enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Det kan tyda på att det kan komma att klassas som ett terrorbrott. Men det beror helt på gärningsmannens intentioner, säger han till Nyheter24.

Enligt honom är det en juridisk fråga om man kan kalla brandattentatet för ett terrorbrott. Det är vissa krav som måste vara uppfyllda. 

– Allt beror på gärningsmannen och motivet. 

Livsfarligt kalla det för terrorbrott

Även kriminologen och terroristforskaren Hans Brun är på samma spår. Han säger att det bland annat måste ligga ett politiskt syfte bakom för att det ska kallas ett terrordåd.

– Problemet är att när det gäller ensamma gärningsmän, som man tror att det är i detta fall, så är det svårt att avgöra om det rör sig om ett terrorbrott eller hatbrott, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är livsfarligt att kalla det för ett terrorbrott innan man vet bakgrunden. För då kan man påverka vittnen och utredningen. 


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.