Natten till måndag lämnade den kvinnliga hjälparbetaren sjukhuset och infektionskliniken i Lund.
Natten till måndag lämnade den kvinnliga hjälparbetaren sjukhuset och infektionskliniken i Lund. - Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Misstänkt ebolasmittad hjälparbetare frisk

Den svenska hjälparbetaren som på söndagen flögs hem från Sierra Leone till Skånes universitetssjukhus i Lund har nu förklarats frisk.


LUND. Kvinnan lämnade sjukhuset under natten mot måndagen, uppger pressjouren på Region Skåne skriver Kvällsposten. 

Hon arbetade tillsammans med en annan svensk sjuksköterska med vård av ebolasjuka på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Försiktighetsåtgärd

Enligt uppgifter till Sydsvenskan var hon med om en incident där en plasthandske gått sönder när hon vårdade sjuka. Hon evakuerades därför till Sverige som en säkerhetsåtgärd. Det ska ha rört sig om en platshandske som gått sönder när hon vårdade sjuka.

– Det här får ses som en försiktighetsåtgärd. Vi följer de riktlinjer som finns utarbetade, säger Håkan Miörner, Region Skånes smittskyddsläkare till Sydsvenskan under gårdagen.

Efter undersökning och provtagning på infektionskliniken på sjukhuset i Lund konstaterades hon frisk.

Ska utredas

Mattias Frick, medicinsk koordinator hos MSB, sa till Kvällsposten på söndagen att myndigheten nu kommer att utreda händelsen med hjälparbetaren internt för att ta reda på vad som hänt, hur och varför.

– Det är det viktigaste just att vi tar in all information så att det blir så bra som möjligt i framtiden. Att vi lär oss av detta.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.