Det är svårt att göra namnbyte hos Skatteverket, där måste man behålla ett av sina förnamn.
Det är svårt att göra namnbyte hos Skatteverket, där måste man behålla ett av sina förnamn. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Hon samlade ihop pengar med hjälp av Twitter för att kunna göra namnbyte

En svensk transkvinna hade inte råd att ta bort sitt manligt kodade namn. Då fick hon hjälp av människor på Twitter och kunde äntligen ta bort det.


Namnbyte

Här kan du läsa om hur namnbyte går till hos Patent- och registreringsverket .

– Jag grät av glädje när jag kunde skicka in papperna, säger Martha till Nyheter24.

Martha är en transkvinna som länge velat byta bort sitt sista manliga namn. Hon har tidigare bytt ut alla sina manliga förnamn hos Skatteverket, utom just det. Anledningen är att Skatteverket vill att man behåller ett av sina förnamn när man vill göra ett byte. Därför måste man gå via Patent- och regristreringsverket, och där kostar det. 

– Har man inget förnamn som är könsneutralt och är man fattig så måste man behålla det, berättar hon för Nyheter24.

"Lite som crowdfunding"

Så i veckan skrev hon på sin Twitter att hon önskade att hon hade råd. 

– Då var det några som föreslog en insamling. 

Hennes vän hjälpte till, hon gav ut sitt telefonnummer så att folk kunde swisha över pengar. Martha ville inte lämna ut sitt eget nummer, i och med att hon blivit hotad, det är även därför som hon vill vara anonym. 

På bara en timme så fick Martha ihop den summa som hon behövde. 

– Det var ju så fantastiskt, lite som en crowdfunding. Jag fick till och med pengar till ett nytt körkort så jag kan ändra namnet där också. 

Mått dåligt innan

Hon berättar att hon har mått väldigt dåligt och varit knäckt över att hon inte kunnat byta bort sitt manligt kodade namn. Och hon menar att det är en klassfråga, det är flera transpersoner som är i liknande situation, enligt henne.

– Det har ju legat ett lagförslag om detta, att det bland annat ska vara gratis att byta, och att Skatteverket skulle kunna ta bort alla namn. Men det har inte regeringen brytt sig om, säger hon.

 Nu tror Martha att allt kommer att kännas lättare.

– Till exempel kommer de inte längre använda mitt tidigare namn inom till exempel vården.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.