Initiativtagarna till eventet där eleverna ska klä sig som det motsatta könet.
1 av 2
Initiativtagarna till eventet där eleverna ska klä sig som det motsatta könet. - Foto: Hugo Höglund
Det är på S:t Petri gymnasium i Malmö som de ska försöka bryta normer och ideal.
2 av 2
Det är på S:t Petri gymnasium i Malmö som de ska försöka bryta normer och ideal. - Foto: Hugo Höglund

Gymnasieelever klär sig som motsatta könet i protest mot könsroller

På måndag ska eleverna på ett gymnasium i Malmö klä sig som det motsatta könet för att trotsa samhällets normer och ideal.


MALMÖ. – Vi gör det för att väcka debatt i skolan och i samhället säger en av initiativtagarna, Hugo Höglund, till Nyheter24.

Det är på måndag som eleverna på S:t Petri gymnasium kommer att klä sig som det motsatta könet för att gå emot samhällets normer och ideal

Hugo säger att det inte ska vara ett jippo över det hela utan det ska vara en helt vanlig skoldag, skillnaden är att de gör ett ställningstagande.


"Svårt att sticka ut"

Det är Hugo och hans tre vänner som står bakom detta projekt och event som har namnet #DressAsDrag. Enligt honom är hans skola ganska accepterande men ett sådant här ställningstagande behövs ändå.

– Det finns ju en tydlig norm för hur man ska vara, och det är svårt att våga sticka ut. 

Målet med eventet är bland annat att uppmärksamma den diskriminering som bland annat HBTQ-människor utsätts för. Men målet är också att folk ska våga vara som de är.

 – Vi vill att alla ska våga vara sig själva mer i framtiden. 

Hoppas på många deltagare

För att samla ihop eleverna har de gjort ett event på Facebook. Just nu är det cirka 40 personer som har sagt att de ska delta på måndag. Men de hoppas på fler.

– Det är vår förhoppning i alla fall, men vi är 800 elever på skolan så alla kanske inte kommer vara mer. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.