Polisen går ut med ny varning.
1 av 2
Polisen går ut med ny varning. - Foto: tt bild/facebook
Bluffaktura.
2 av 2
Bluffaktura. - Foto: TT bild

9 sätt att skydda sig mot identitetsstöld – polisen tipsar

Nu behöver polisen allmänhetens hjälp för att sprida tips om hur man undviker bedragare.


I ett nytt Facebook-inlägg som just nu sprids av Polisen varnas det för bedragare. Men man gör det på ett annorlunda sätt. Genom att skriva en spydig text sett från bedragarens synvinkel så hoppas man på att väcka folks uppmärksamhet.

"Mittjobb? Jag utnyttjar människor och ser kryphål som gör att jag kankapa dina id-handlingar. Varför? Jo,för att bland annat kunna köpa prylar och ta lån i ditt namn. Dåslipper jag betala för kalaset. Smart va? "

Visst blir man provocerad?

Klicka här för att komma till inlägget

Men lugn. Polisen har på sin hemsida samlat flera tips på hur du ska undvika bedragare.

Följande tips är hämtat från Polisens hemsida:

Så skyddar du dig:

1. Öppna inte mejl eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

2. Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster. Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

3. Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.

4. Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.

5. Skicka inte person- eller kontouppgifter via mejl utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

6. Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.

7. Se till att inga obehöriga kommer åt din post. Exponera inte dina personuppgifter i onödan.

8. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen

9. Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

Bildkälla:TT

Åtgärder om du blivit drabbad

Om du får uppgifter om att någon obehörig har tagit kreditupplysningar i ditt namn eller om du blivit utsatt för ett bedrägeri har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.

Polisanmäl bedrägerier så snart som möjligt och bestrid de felaktiga fakturorna.

Ring din bank och kontrollera dina konton.

Har du blivit av med ett id-kort eller körkort, måste du spärra det. Vänd dig till kortutgivaren (företag/myndighet som utfärdat kortet). Telefonnumret för spärr finns på baksidan av kortet, det kan vara en god idé att notera detta i förväg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
är du orolig för bedragare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.