Martin Kinnunen
1 av 3
Martin Kinnunen - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Paula Bieler
2 av 3
Paula Bieler - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Erik Almqvist som tvingades avgå efter den så kallade järnrörsskandalen.
3 av 3
Erik Almqvist som tvingades avgå efter den så kallade järnrörsskandalen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polis slog till mot SD–toppens hem – utreds nu för brott

UPPDATERAD. Sverigedemokraternas Martin Kinnunen utrets för misstänkt skatte-och-bokföringsbrott.


Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna utreds för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Enligt uppgifter från TV4 Nyheterna har polisen genomfört en husrannsakan i Kinnunens hem och ytterligare en person som har anknytning till SD:s mediebolag Samtid och Framtid, utreds för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Flera förhör

Husrannsakningar ska ha gjorts för två veckor sedan och förhör ska ha genomförts hos flera företrädare inom partiet. Husrannsakan ska även ha skett i riksdagshuset hos ledamoten Paula Bieler, som är suppleant i styrelsen för Samtid och Framtid.


Bildkälla: TT

Ärendet behandlas nu av Ekobrottsmyndigheten

– Vi har vidtagit sedvanliga utredningsåtgärder som man alltid gör vid misstänkta brott, säger Jakob Holmberg, vice chefsåklagare, till TV4-Nyheterna.

Kinnunen säger till TV4 nyheterna att utredningen får visa vad som har blivit fel. 

Järnrörsskandalen upprinelsen

Upprinnelsen till brottsmisstanken ska vara den så kallade järnrörsskandalen som ledde till att Erik Almqvist, Sverigedemokraternas tidigare ekonomiskpolitiska talesperson tvingades lämna partiet och riksdagen.

I samband med Almqvists avgång krävde han flera miljoner i ersättning från partiet, pengar som ska ha betalats från SD:s Samtid och Framtid. 

Pressmeddelande

I ett pressmeddelande dementerar SD att en husrannsakan ska ha ägt rum hos Kinnunen. De menar också att uppgiften att misstankarna grundar sig i betalningar för ett avtal företaget har med ett tredje bolag som ägs av Almqvist är felaktiga. 

I pressmeddelandet uttalar sig även Kinnunen om hur avslöjandet kommer att påverka hans roll i partiet:

– Hur mina uppdrag kommer att påverkas under utredningens gång är något jag kommer att fundera över och besluta i samråd med partiet. När det kommer till mitt uppdrag i riksbanksfullmäktige har jag på eget initiativ beslutat att inte delta aktivt i arbetet under utredningens gång.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.