Rocka sockorna av hela Sverige.
1 av 5
Nateha tar fajten för sin syster. - Foto: Erica Rinaldo
internationella Downs syndrom-dagen
2 av 5
Nathea Anemyr och hennes storasyster Noelle. - Foto: Erica Rinaldo
internationella Downs syndrom-dagen.
3 av 5
Nathea säger att hon har världens bästa storasyster. - Foto: Erica Rinaldo
Systrarna Noelle och Nathea.
4 av 5
Hon vill att fler ska förstå att det bra att vara annorlunda. - Foto: Erica Rinaldo
Rocka sockorna.
5 av 5
den 20 mars uppmannar hon att alla elever och skolpersonal klär sig i olika strumpor. - Foto: Erica Rinaldo

Nathea, 10, tar fajten för sin syster och alla andra med Downs

Nathea är tioåringen som vill att Sverige ska förstå att annorlunda är bra. Det som driver henne är hennes storasyster som har Downs syndrom.


I dag, den 20 mars, är dagen då vi alla ska #rockasockorna. Nathea Anemyr, 10, som Nyheter24 intervjuade i februari, har startat dagen.

Då berättade hon om syftet:

– Jag blir ledsen när folk ska säga fula ord till varandra och använder till exempel mongo och cp. Jag har ju en syster som har Downs syndrom och hennes bästa kompis har en cp-skada, säger tioåriga Nathea Anemyr till Nyheter24.


Hon går i fjärde klass på Storebro skola och hon uppmannar alla Sveriges elever och skolanställda att ha på sig strumpor i olika färg den 20 mars. Syftet är att alla skolor i Sverige ska delta och hjälpa henne med hylla våra olikheter.

– Alla människor är lika värda, det är bra att vi alla är annorlunda.

Har världens bästa syster

Att hon kom på detta initiativ är just för att hon har en storasyster som är 13 år med Downs syndrom.

– Hon är världens bästa syster. Ibland kan hon vara småsur, hon är lite envis.


Roligt att vara annorlunda

Natheas skola har lovat att delta och hon hoppas att fler skolor kommer hjälpa henne att göra skolan och världen "färgglad och kärleksfull", vilket hon skriver på sitt Facebookevent. Och hjälpa henne sprida budskapet om att det är roligt att vara annorlunda.

– Sen hoppas jag att flera kommer att förstå att det inte är okej att använda ord som cp. Det finns faktiskt de som har cp-skada på riktigt.

I morgon är det internationella Downs syndrom-dagen. Skälet till att dessa två inte sammanfaller är att alla ska kunna #rockasockorna ordentligt på skola och jobb.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ras för bitcoin

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.