Mögel i skola ger lärare cancer

Ett antal lärare som arbetat i den mögelskadade skolan har drabbats av cancer.


PITEÅ. Ett av Strömbackaskolans största hus är hårt drabbat av mögelskador. Men ingen vet hur pass omfattande skadorna är, eller hur länge de har funnits i lokalerna. Samtidigt har flera från skolans personal drabbats av cancer.

Hittills har man upptäckt möglet i ett antal klassrum, i skolans bibliotek och i andra rum.

– Det var en fläck på en kvadratdecimeter på baksidan av en skiva. Annars var det lite fläckar här och där, säger Roger Wiklund från Anticimex, enligt Piteå-Tidningen.

Möglet skickades på analys och visade sig vara av en mycket farlig sort, nämligen Stachybotrys. Sorten är extremt hälsofarlig eftersom det avger starka luftburna gifter. Människor som utsätts för gifterna kan bland annat drabbas av nedsatt immunförsvar, huvudvärk, samt kliande ögon och hud. Flera av Sveriges främsta forskare menar att sorten också är cancerframkallande.

– Forskning har visat att Stachybotrys avger toxiner som är cancerframkallande om de kommer in i kroppen via livsmedel. Det är inte konstaterat att inandade sporer från Stachybotrys ger cancer. Men det är inte heller konstaterat att det inte ger cancer. Det är ingen som har letat något samband ännu, forskningen är ganska nystartad och har inte hunnit så långt, hävdar docenten Lennart Larsson.

Vissa personer som vistats i byggnaden har fått problem med svidande ögon och hud. Men de långsiktiga konsekvenserna av att vistas i byggnaden är än så länge okänd.

– Exponeringen i luften av ett sådant här mögel är större än vad vi kan mäta oss till. Vi vet inte vilka konsekvenser det blir för personer som andas in möglets gifter under en längre tid, säger Lennart Larsson, docent vid Sektionen för mikrobiologi vid Lunds Universitet, skriver Piteå-Tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!