1 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 5
- Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT Bild
3 av 5
- Foto: Ap/TT Bild
4 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
5 av 5
- Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT Bild

Bara Markus närmaste vänner vet om hans hemlighet: "Jag är asexuell"

Det är bara hans närmaste vänner som vet vad som skiljer Markus från många andra – han är asexuell.


Asexualitet

Man brukar tala om asexualitet som att man inte känner sig sexuellt attraherad av andra, och inte känner sig intresserad av att ha sex. Det är en själv som bestämmer om man vill kalla sig för asexuell.

Vill du veta mer kan du till exempel besöka Nätverket Asexuells blogg, eller amerikanska Asexual Visibility and Education Network.

Markus är runt 40 år gammal och bor i södra Sverige. Det är bara hans närmaste vänner och föräldrar som känner till hans hemlighet – att han inte känner någon sexuell lust. Därför vill Markus, som egentligen heter något annat, vara anonym.

Markus har varit asexuell så länge han kan minnas – därför kan han inte riktigt säga att ett sexliv är någonting han saknar.

– För att kunna sakna något måste man ju vid något tillfälle ha haft det. Så är det ju inte för mig, förklarar han.

Det var under tonåren som Markus insåg att han inte riktigt var som de andra i hans ålder.

– Jag provade att onanera när jag kom in i puberteten eftersom alla kompisarna pratade om det. Och det funkade ju och så, rent fysiskt. Men jag kände liksom inte att jag fick ut något av det.

Och så fortsatte det.

"De tar det personligt"

– Ja, alltså den står ju och så. I början när jag träffar någon tjej kan jag liksom fejka det ett tag, men det håller ju inte i längden, förklarar Markus.

Bildkälla: TT Bild

Även om Markus inte känner sexuell lust, så blir han fortfarande kär. Men att ha ett förhållande med en person som inte är sexuell är svårt.

– De flesta fattar ju inte riktigt vad det är och tar det personligt istället. De blir ledsna, berättar han.

"Lättare som kvinna"

Markus tror att det kanske hade varit lättare att komma ut som asexuell om han var kvinna. Kring män finns fortfarande någon slags myt att man ska vara kåt hela tiden.

– Om en tjej inte är intresserad av sex verkar hon ju liksom bara lite pryd, som en så kallad ”fin flicka”. Men jag som man förväntas tycka att sex är det absolut viktigaste i livet.

Bildkälla: SVENSKA DAGBLADET/TT Bild

Få vet vad det är

Att så få vet om att asexualitet ens existerar tycker Markus är ett problem. Själv kom han inte i kontakt med termen förrän för tio år sedan, på internet.

– Det var då jag insåg att "jaha, det är nog det jag är", säger han.

Just därför borde man prata om det mer, till exempel på sexualundervisningen i skolan, tycker Markus.

Han säger att han läst någonstans att runt en procent av Sveriges befolkning är asexuell. Det är många, framför allt i förhållande till hur många som faktiskt vet vad det är, tycker han. Hans dröm är att en dag kunna gifta sig och kanske skaffa barn.

Men han tror att utsikterna är dystra:

– I så fall måste det ju vara någon annan som också är asexuell, annars kommer det inte att funka. Och sedan måste ju allt annat klaffa också, personlighetsmässigt och så. Jag träffade en tjej ett tag som bodde i Danmark. Hon var också asexuell, men det var ungefär det enda vi hade gemensamt. Så ska det ju inte vara.

Bildkälla: TT Bild

Markus tror att det kommer att bli svårt att hitta en kvinna att bli kär i, som dessutom delar hans bristande intresse för sex. Därför har han förlikat sig med tanken på att han kanske aldrig hittar henne.

– Det är ju som att leta efter en nål i en höstack, säger han med en suck.

/
Kat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratas det för lite om asexualitet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Cloetta stoppar choklad

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat in Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.