- Foto: Scanpix / TT

Hagamannen kan bli fri i sommar

I juli kan Hagamannen få lämna fängelset.


Hagamannen, eller Niklas Lindgren som han egentligen heter, kan vara nära friheten, skriver Expressen.

Efter en DNA-träff år 2006 tog jakten på en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän äntligen slut. Hagamannen dömdes till 14 års fängelse för mordförsök, grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt.

Men nu kan han snart släppas, enligt Kriminalvårdens strafftidsbeslut. Redan den 28 juli i år kan han släppas på fri fot.

Han kommer dock inte få vistas i Umeå-trakten efter frigivningen, vilket även Västerbottens-Kuriren har skrivit om. Det var i det området brotten begicks, och Övervakningsnämnden kan inte utesluta att det finns en "stor hotbild och ett stort agg mot Niklas Lindgren, i synnerhet i det geografiska område där han härjade. Han "torde vara känd både till namn och utseende", står det i beslutet,

För knappt två månader sedan beslutade Kriminalvården att Lindgren inte ens kunde få permission på egen hand, eftersom risken att han skulle återfalla i brott var stor. Man hänvisade då till ett psykologutlåtande, och fastslog att han uppfyllde kriterierna för ”sexuell sadism”, enligt Expressen.

Gunilla Eriksson, sektionschef vid avdelning anstalt, häkte och rättsenheten inom Kriminalvården, säger till Expressen att tidpunkten för villkorlig frigivning bestäms av lag.

– Men lagen medger inte att Kriminalvården skjuter upp tidpunkten för frigivning på grund av att riskerna för återfall efter villkorlig frigivning är höga, säger hon till Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.