Djursholm!
1 av 5
Djursholm! - Foto: TT Bild
Här är det fint.
2 av 5
Här är det fint. - Foto: TT Bild
Men vad döljer sig under ytan?
3 av 5
Men vad döljer sig under ytan? - Foto: TT Bild
Forskare talar om ett elitsamhälle.
4 av 5
Forskare talar om ett elitsamhälle. - Foto: TT Bild
Man kan åka båt.
5 av 5
Man kan åka båt. - Foto: TT Bild

Är det här Sveriges värsta snobbställe?

Forskare kallar det för ett elitsamhälle.


Forskare har studerat lilla Djursholm, som ligger i svinrika Danderyds kommun norr om Stockholm. Och de häpnar när de granskar kulturen där.

I fem år har Mikael Holmqvist studerat orten. Han menar att Djursholm är ett "ledarsamhälle", och att orten fött fram framgångsrika människor inom allt från konst till ekonomi och politik. Men det leder till press för ungarna.

– Andra barn växer upp med vissa begränsningar, men i Djursholm finns inget tak. Du kan bara sträva uppåt, säger Holmqvist till Svenska Dagbladet.


På bilden syns en villa i Djursholm. Foto: TT Bild.

"Elitsamhälle"

Djursholm är ett enligt honom ett exempel på ett "elitsamhälle", där prestationskraven är höga och det inte finns plats för förlorare. Ett tecken på att alla inte kan leva upp till de höga förväntningarna, är enligt Holmqvist att ungdomar i Djursholm dricker mycket alkohol.

Foto: TT Bild.

Han menar att det finns en speciell attityd, där ungdomar exempelvis inte tar hand om sin överblivna mat efter sig och att det är en spegling av föräldrarna.

– Många föräldrar är inte närvarande i veckorna. Barnen tyr sig mycket till varandra, det finns en dimension av kamratuppfostran. Man ser att de dröjer sig kvar i skolmiljöer och på tennisklubbar eller på de två fritidsgårdar som finns där. Uppfostran sker inte med några tydliga pekpinnar, det är mycket mer sublimt med en väv av makt och kulturell disciplin, säger Holmqvist till SvD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du bo i djursholm?
Tack för din röst!