Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 4
Personen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Ap / TT
Maria kan inte svara exakt på exakt hur mycket hon tjänar. Men i Sverige kan timlönen ligga mellan ungefär 1500 och 3000 kronor. Foto från Red Light District i Amsterdam.
2 av 4
Maria kan inte svara exakt på exakt hur mycket hon tjänar. Men i Sverige kan timlönen ligga mellan ungefär 1500 och 3000 kronor. Foto från Red Light District i Amsterdam. - Foto: AP / TT
Att sälja sex är farligare i Sverige än utomlands, enligt Maria.
3 av 4
Att sälja sex är farligare i Sverige än utomlands, enligt Maria. - Foto: AP / TT
Utomlands finns bordeller – vilket är säkrare för sexarbetare.
4 av 4
Utomlands finns bordeller – vilket är säkrare för sexarbetare. - Foto: AP / TT

Maria: "Jag är ingen 'lycklig hora' – jag är en vanlig människa"

HELGINTERVJU. Svenska sexlagstiftningen gör sexarbetare otrygga, menar Maria.


Att ha sex med okända personer är inte något ovant för Maria. Hon har under flera år arbetat med att sälja sex utomlands och i Sverige och nu berättar hon för Nyheter24 hur arbetet är – ungefär som ett vanligt jobb.

– Folk som jobbar med sex slutar för dagen och åker och hämta barnen precis som andra, säger hon.

Ett möte med en sexköpare är mellan en och två timmar långt och det går ungefär likadant till varje gång.

– Vi går in i ett rum, duschar, sedan kollar jag efter synliga könssjukdomar. Jag tar pengarna sedan har vi sex, sen duschar man igen, berättar hon.


Bildkälla: TT

Bilden av en utnyttjad tjej som tvingas till sex stämmer inte överens med Marias verklighet, hon har kul på jobbet och tycker att sexet är bra.

– Jag kanske kommer med ungefär var tredje kund, säger hon.

Hon har jobbat i flera olika länder och upplever en viss skillnad mellan vilka som köper sex i olika länder.

– Där det är lagligt kan det vara vem som helst, i Sverige är det folk som väljer att bryta mot lagen eller som är desperata. Det kan vara personer som av olika anledningar har svårt att få till en sexuell relation, till exempel på grund av funktionsnedsättning eller extrem blyghet, säger hon och fortsätter:

– Gemensamt är att alla vill ha okomplicerat sex.

På mötena med kunder är det viktigt att vara professionell. Kunden ska ska förstå att det handlar om business samtidigt som det ska upplevas som ett härligt möte. Hon beskriver arbete som mycket känslosamt och jämför det med att arbeta inom hemtjänsten eller på förskolan.


Bildkälla: TT

– För mig känns det som ett perfekt jobb. Jag gillar att träffa folk, jag gillar att ha sex och det är bra pengar. Det enda negativa är stigmat, säger Maria.

Hon har själv valt sitt yrke och hon menar att den allmänna bilden av sexarbetare är felaktig. De som arbetar med sex är varken sexslavar eller lyxiga eskorter.

– Jag har bra dagar och dåliga dagar, precis som på andra jobb. Jag är ingen "lycklig hora", jag är en vanlig människa.

Hon säger att hon inte har några speciellt dåliga erfarenheter från sitt jobb eller sina kunder. En gång skämtade en kund om våldtäkt och då bad hon honom att gå. En annan gång blev hon sms-trakasserad av en man som hon aldrig träffat. Det skedde i Australien där prostitution är lagligt och hon anmälde mannen – det hade hon inte gjort i Sverige där lagstiftningen är en annan.


Bildkälla: TT

Maria har arbetat med sex i sju olika länder och hemma i Sverige är det som mest skambelagt. Hon säger att den svenska sexköpslagen gör det svårt för henne att jobba i Sverige. Lagen kriminaliserar den som köper sex men inte den som säljer. Trots det drabbas sexarbetare av lagen och Maria känner sig tryggare när hon arbetar utomlands, där det är lagligt att köpa sex.

– Svenska sexköpslagen gör att folk inte vågar prata om det, säger hon och berättar att de i branschen finns både de som vill sluta och de som vill fortsätta.

– Men det viktiga är att sexarbetarna ska få rättigheter. Alla behöver vara säkra. Polisen ska hjälpa oss, inte jaga oss, säger hon.


Fotnot: Personen vill vara anonym och Maria heter egentligen något annat.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

2 timmar sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.