SVT väljer att klippa bort scenen där "Negerboll" nämns av programledaren.
1 av 6
SVT väljer att klippa bort scenen där "Negerboll" nämns av programledaren. - Foto: Faksimil SVT
2 av 6
- Foto: Faksimil SVT
3 av 6
- Foto: Faksimil SVT
4 av 6
- Foto: Faksimil SVT
5 av 6
- Foto: Faksimil SVT
Bathina Philipsson.
6 av 6
Bathina Philipsson. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

SVT censurerar n*gerbolls-scenen ur programserien

Familjen hade "n*gerbolls"-recept på väggen i SVT:s populära program "Bathinas skilda världar". Nu väljer SVT att att klippa bort scenen.


I senaste avsnittet av SVT:s programserie "Bathinas skilda världar" får vi se programledaren Bathina Philipson besöka en familj som har skrivit receptet på "N*gerbollar" på väggen hemma i köket.

Något som har upprört i sociala medier.

< >><>><>< >><>><>I avsnittet får vi se när Bathina får syn på texten på väggen och skrattar, sedan frågar hon om det finns några "n*gerbollar".

När Nyheter24 kontaktar Bathina säger hon att det inte var meningen att det skulle låta rasistiskt.

– Jag som är uppväxt mångkulturellt och hjälper många som har utländsk bakgrund känner inte att jag kan ta på mig någon form av rasist-stämpel eller ursäkta mitt samvete. Jag arbetar mycket mot rasism. Jag har liksom en mörk tjej som jobbar hos mig, säger Bathina till Nyheter24 och fortsätter:

– Det var verkligen inte meningen att kränka någon. I min värld så är alla människor lika värda, jag skulle aldrig kalla någon för n-ordet. Jag blev chockad och därför skrattade jag.

< >><>><>< >><>><>På frågan om varför Bathina inte ifrågasatte familjen mer i avsnittet säger Bathina att hon gjorde det, men att det klippts bort.

– Jag vet inte hur de klippte ihop det, jag är säker på att vi gick vidare och pratade om det där, men jag lägger inga värderingar i vad hon (mamman i familjen reds anm.) säger, det var kokosbollar det handlade om. Hon är en sån person som är allt annat är rasistiskt, jag ville inte gå på henne för hårt, säger Bathina och fortsätter:

– Det som stod där det var ingenting, det handlade inte om något folkslag eller människor över huvud taget, det handlade om vad bakverket hette för 30-40 år sedan.

Svt klipper bort scenen

Eva Beckman, ansvarig utgivare på SVT för programmet Bathinas skilda världar, berättar för Nyheter24 att det hela kommer att klippas bort.

– Jag förstår absolut att den här scenen väcker känslor. Vi kommer att klippa bort den, den är inte omistligt för programinnehållet i stort. Om det inte framgår för tittarna att vi problematiserar det då kan vi lika gärna ta bort det, säger hon och fortsätter:

– Serien handlar ju om fördomar och det var familjen som hade ordet på väggen, och jag förstår mycket väl att det kan vara sårande för en del av vår publik. Bathina bli ju överraskad men jag hade önskat att Bathina hade markerat lite hårdare. Men det kan vara ganska svårt i den stunden.

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.