Upp för moderaterna i nya mätningar

Moderaterna stärker sin ställning och socialdemokraternas svacka bryts.


Moderaterna stärker sin ställning samtidigt som socialdemokraternas svacka bryts, visar en opinionsundersökning.

27,9 procent av väljarna säger sig vara beredda att rösta på moderaterna, en ökning med 6,6 procentenheter sedan augusti, enligt TV 4:s och Novus Opinions väljarbarometer för december.

Framförallt är det bland män, storstadsbor och äldre väljare som uppgången för moderaterna märks. Tidigare förlorade partiet väljare till socialdemokraterna, men de tycks nu återvända.

Höstens kraftiga nedgång för socialdemokraterna har dock brutits och vänt till en svag uppgång. Partiet har enligt decembermätningen stöd av 37,8 procent. Tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet ligger väljarstödet på 52,3 procent, att jämföra med 44,1 procent för allianspartierna. Miljöpartiet behåller med sina 7,3 procent positionen som landets tredje största parti.

Samtidigt växer förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt en mätning från Aftonbladet och Sifo. 54 procent av väljarna säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för statsministern, en uppgång med fem procentenheter jämfört med vårens mätning. Förtroendet för utmanaren Mona Sahlin har däremot minskat med 6 procentenheter till 36 procent. Största förtroendeökningen sedan mätningen i våras står vänsterledaren Lars Ohly för. Andelen som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom har ökat med sju procentenheter till 25 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!